Όχι σε εγγυήσεις, όχι σε στρατό κατοχής

Χάραξαν στις Βρυξέλλες κοινή γραμμή Ελλάδα και Κύπρος
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν διαμηνύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων

Όχι σε εγγυήσεις και όχι σε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων είναι η κοινή θέση Αθηνών-Λευκωσίας. Αυτό προκύπτει από την ψεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ιωάννη Κασουλίδη.

Αποχώρηση με κλειστό χρονοδιάγραμμα
Όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά χρονοδιαγράμματα, όχι όμως αορίστου χρόνου. Ένα λογικό χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να ήταν αυτό μεταξύ 15 και 18 μηνών.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι, με βάση δημοσκοπήσεις του Προεδρικού, οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν αποδέχονται τις εγγυήσεις, ούτε καν για συζήτηση, ενώ, ταυτοχρόνως, δεν αποδέχονται τίποτε άλλο, παρά μόνο την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Στον αμανέ των εγγυήσεων ο Ερντογάν
Την ίδια στιγμή που πραγματοποιείτο η συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη, οι Βρυξέλλες προέβαιναν σε αξιολόγηση της κατάστασης, διαπιστώνοντας ότι:
1. Η τουρκική πλευρά επιμένει στις εγγυήσεις και στην παραμονή τουρκικού στρατού.
2. Η διαφορά στο εδαφικό έγκειται στην επιστροφή της Μόρφου, την οποία, όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι δεν επιστρέφει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευνοεί την επιστροφή της Μόρφου, όμως, όπως εκτιμάται από διπλωματικές πηγές, ακόμη και αν υπαναχωρήσει επί του θέματος αυτού η Άγκυρα, θα ζητήσει ανταλλάγματα στην εκ περιτροπής προεδρία, ακόμη και στο θέμα των εγγυήσεων.

Σενάρια δράσης
Υπό αυτές τις συνθήκες και ενόψει της τελικής, λεγόμενης, φάσης του Κυπριακού, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 9 Ιανουαρίου, Αναστασιάδης και Τσίπρας, μαζί με τους Κασουλίδη και Κοτζιά, συζήτησαν διάφορα σενάρια δράσης επί των εξής θεμάτων:

1. Θα κατοχυρωθεί νομικά η Κυπριακή Δημοκρατία στη διεθνή διάσκεψη.

2. Ποια θα είναι η σύνθεση της διάσκεψης και ποιος ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του θέματος αυτού, Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να έχει ρόλο εγγυητή της εφαρμογής της λύσης και, αν αυτό καταστεί δυνατό, γενικότερα της ασφάλειας του νέου πολιτειακού συστήματος. Όσο, δε, για την Ε.Ε., θα πρέπει να εμπλακεί, διότι υπάρχουν ζητήματα που την αφορούν άμεσα, όπως είναι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και του ευρώ από την πρώτη μέρα (day 1).

3. Πόσο θα κρατήσει η διεθνής διάσκεψη, διότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον και τι θα συμβεί εάν χρειαστεί περαιτέρω χρόνος αλλά και πώς θα αντιδράσουν Αθήνα και Λευκωσία στην περίπτωση ναυαγίου, λόγω της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης.

4. Τι θα συμβεί και πώς θα αντιδράσει η Λευκωσία και η Αθήνα, εάν τελικά δεν δοθεί χάρτης από την τουρκική πλευρά πριν από τη διεθνή διάσκεψη, όπως επίσης και τι θα συμβεί εάν δοθεί χάρτης και χρειάζεται περαιτέρω χρόνος συζήτησης. Τονίζεται, δε, αυτό, διότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει εξ υπαρχής τη σύνδεση του χάρτη με τα θέματα της ασφάλειας. Επί του παρόντος, Αθήνα και Λευκωσία δεν αποδέχονται τέτοια διασύνδεση.

5. Πώς θα προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο μια πιθανή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της διεθνούς διάσκεψης.

Ενημερώνει την Ε.Ε. ο Πρόεδρος
Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το πρωί σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία θα ενημερώσει τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα