Σειρά ψηφισμάτων από την ΠΣΕΜ στο 20ο Συνέδριό της

Σειρά ψηφισμάτων εξέδωσε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) κατά το 20ο Παγκύπριο Συνέδριό της που διεξήχθη στις 8 Μαρτίου.

Σε ψήφισμά της για το Κυπριακό, η ΠΣΕΜ καλεί τους δύο ηγέτες να μην συνεχίσουν τις προσπάθειες αλληλοεπίρριψης ευθυνών, αφού με αυτό τον τρόπο οδηγούν τον τόπο σε καταστροφικές συνέπειες αντί σε ουσιαστικά αποτελέσματα για το κυπριακό πρόβλημα.

«Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας. Εκφράζουμε την ετοιμότητα να συνεχίσουμε ακατάπαυστα τον αγώνα για την άρση των τετελεσμένων της κατοχής, την

επανένωση λαού, την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τον τερματισμό του εποικισμού και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου», αναφέρεται.

Οι μαθητές, προστίθεται, στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα αποφασιστικότητας, να εργαστούν όλοι για τη συντομότερη επίλυση του Κυπριακού.

Σε ψήφισμά της η ΠΣΕΜ καταδικάζει επίσης τις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγΕ), έναν οργανισμό, όπως αναφέρεται που δημιούργησε την κυπριακή τραγωδία.

Όπως αναφέρεται, στη βάση σχεδίων του ΝΑΤΟ, εκτελέστηκαν πραξικόπημα και εισβολή, και τα αποτελέσματα τους είναι ματωμένες πληγές στο κορμί της Κύπρου μέχρι και σήμερα. «Ο ιμπεριαλισμός έχει την πρώτη ευθύνη της δημιουργίας και της διαιώνισης του Κυπριακού, τη διαμόρφωση απαράδεκτων σχεδίων λύσης και του χαϊδέματος της Τουρκίας», αναφέρεται.

Όπως αναφέρεται, «όσοι επιμένουν στην ένταξη μας στο ΣγΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θέλουν να μπούμε σε ένα στρατόπεδο που εμείς θα είμαστε νεοσύλλεκτος στρατιώτης και η Τουρκία θα είναι συνταγματάρχης». Προστίθεται ότι η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς θα είναι υπό τον έλεγχο του Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης του Συνεταιρισμού, ο οποίος είναι Τούρκος και το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία. Η ένταξη μας στο ΣγΕ, προστίθεται, έρχεται σε πλήρη ρήξη με την πάγια θέση της πλευράς μας για αποστρατιωτικοποίηση.

Σε ψήφισμά της για την τουρκοκυπριακή νεολαία η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι Ε/κ και Τ/κ νέοι πρέπει να «εντείνουμε τη συνεργασία μας, αλλά κυρίως να προωθήσουμε περαιτέρω την ενίσχυση του κοινού μας αγώνα, για μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, ισότιμο μέλος της Ε.Ε., μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους». Εκφράζεται δε η πεποίθηση ότι η συμβολή των νέων ανθρώπων και των μαθητών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αποφασιστικής σημασίας.

«Καλούμε την Τ/κ νεολαία σε κοινό και ανειρήνευτο αγώνα, για απομόνωση των δυνάμεων του εθνικισμού και σοβινισμού και από τις δύο κοινότητες, καθώς και συστράτευση στον αγώνα για λύση και επαναπροσέγγιση. Η συνέχιση της τουρκικής κατοχής και η διαιώνιση του στάτους κβο, είναι απαράδεκτη και επιζήμια», αναφέρεται.

Σε ψήφισμά της απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων η ΠΣΕΜ, εκφράζει έντονη ανησυχία για την επανεμφάνιση και ανάπτυξη ακραίων φασιστικών κινημάτων, τα οποία άρχισαν να διεκδικούν ρόλο στην παγκόσμια πολιτική ζωή, εκμεταλλευόμενα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συστηματικά καλλιεργούν ρατσιστικά και ξενοφοβικά σύνδρομα.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, αναφέρεται, είναι απότοκο των πολιτικών που ακολουθούν οι χώρες που εκφράζουν τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων». «Η σημερινή παγκόσμια κρίση είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες περιοδικές και περιορισμένες κρίσεις του καπιταλισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η κρίση αυτή αποδεικνύεται ότι έχει μεγάλο βάθος και διάρκεια, αφού αφορά στην καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος», αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα