Σε ύψος ρεκόρ η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία

Στο ύψος ρεκόρ των 336.000 ανθρώπων ανέβηκε κατά το 12μηνο έως τον Ιούνιο ο καθαρός αριθμός της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, 636.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα έναντι 300.000 που έφυγαν, αυξάνοντας τον καθαρό αριθμό των μεταναστών κατά 82.000 σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Από αυτούς που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 42% ήταν πολίτες της ΕΕ και το 45% πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Το υπόλοιπο 13% ήταν Βρετανοί που

επέστρεψαν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, ο βασικός λόγος για την έλευση μεταναστών στη Βρετανία είναι η εύρεση εργασίας. Περίπου 200.000 από τους μετανάστες έχουν δηλώσει ότι είχαν συγκεκριμένη θέση εργασίας όταν έφτασαν στη χώρα. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία μετανάστευσης είναι οι σπουδές, με 192.000 ξένους φοιτητές να εγγράφονται σε βρετανικά πανεπιστήμια κατά το συγκεκριμένο 12μηνο.

Τα νεότερα στοιχεία εκλαμβάνονται ως πλήγμα για την κυβέρνηση Κάμερον που έχει επαναλάβει παλαιότερη δέσμευση να μειώσει την καθαρή μετανάστευση προς τη χώρα σε δεκάδες αντί για εκατοντάδες χιλιάδες.

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ είπε ότι οι αριθμοί «υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε βιώσιμα επίπεδα».

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών βρίσκονται και οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από τις βρετανικές αρχές, στις 29.024. Οι περισσότερες προέρχονται κατά σειρά από υπηκόους της Ερυθραίας, του Σουδάν, του Ιράν και της Συρίας.

Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν ενώ ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών δήλωνε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επιβάλει ένα «γενναιόδωρο» όριο στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται κάθε χρόνο.

Πάντως, το ανεξάρτητο Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης που αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για τα δημόσια οικονομικά την επόμενη πενταετία, επιτρέποντας στον Υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να ακυρώσει περικοπές σε επιδόματα και στον προϋπολογισμό της αστυνομίας, απέδωσε τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες μεταξύ άλλων και στη μετανάστευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα