Λιλλήκας: Kατηγορεί βόλεμα στον Συνεργατισμό

Διαφάνεια στις διαδικασίες προσλήψεων που ακολουθούνται στο Συνεργατισμό ζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καταγγέλλοντας «βόλεμα ημετέρων» από το κυβερνών κόμμα και προσλήψεις κομματικού ή φιλικού χαρακτήρα, με παχουλούς μισθούς μέχρι και 200 χιλιάδων ευρώ, την ώρα που, όπως σημείωσε, ο Συνεργατισμός απαιτεί νέα στήριξη από το κράτος.

Το θέμα τέθηκε σε σημερινή συνάντηση του κ. Λιλλήκα με αντιπροσωπεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου

(ΕΤΥΚ) υπό τον ΓΓ Χρίστο Παναγίδη, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για το μέλλον του Συνεργατισμού. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας συμμερίστηκε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς της συντεχνίας των υπαλλήλων των τραπεζών για την πορεία του Συνεργατισμού.

Συγκεκριμένα ο ΓΓ της ΕΤΥΚ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η πορεία του Συνεργατισμού, ενός οργανισμού που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το φορολογούμενο πολίτη», σημειώνοντας πως όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να συμβάλουν ώστε «να αναγκαστεί η διοίκηση του οργανισμού αυτού να επικεντρωθεί στην ανάκαμψή του το συντομότερο με βασικούς άξονες τη διαφάνεια και την αξιοκρατία».

«Θεωρούμε, με ευκαιρία και την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι χρειάζεται να γίνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αποδώσει η επένδυση του φορολογούμενου πολίτη. Για εμάς ο βασικότερος άξονας είναι η επικέντρωση στα σημαντικά επιχειρησιακά ζητήματα με άξονες τη διαφάνεια και την αξιοκρατία» είπε απαντώντας σε ερώτηση.

«Ως Συμμαχία Πολιτών συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της ΕΤΥΚ αναφορικά με την πορεία του Συνεργατισμού» δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Υπενθυμίζοντας πως με λεφτά των πολιτών το κράτος προέβη στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με βαρυσήμαντες δεσμεύσεις ότι θα ήταν οριστική και τελεσίδικη η ανακεφαλαιοποίηση, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται ότι ο Συνεργατισμός χρειάζεται νέα κεφάλαια και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θέλει να δει τις μελέτες που αιτιολογούν τα νέα κεφάλαια που απαιτούνται για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο Συνεργατισμός δεν έχει προχωρήσει στα αναμενόμενα βήματα για αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές δυνατότητες των δανειοληπτών, κάτι που θα εξυπηρετούσε και τον ίδιο το Συνεργατισμό, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα εξέφρασε «έντονες ανησυχίες για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του Συνεργατισμού», σημειώνοντας πως η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση. «Έχουμε διαπιστώσει προσλήψεις κομματικού ή φιλικού χαρακτήρα με διαδικασίες που απέχουν πολύ από τη διαφάνεια» είπε, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης να ελεγχθεί ο Συνεργατισμός με ανθρώπους του κυβερνώντος κόμματος».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «ενώ υπήρξαν μαζικές απολύσεις στο Συνεργατισμό τα προηγούμενα χρόνια, έχουν γίνει σήμερα προσλήψεις που φτάνουν περίπου τις 100, με πολύ πιο παχουλούς μισθούς και με απολαβές που ενδεχόμενα σε κάποιες περιπτώσεις να φθάνουν και τις 200 χιλιάδες».

Αυτό, υπέδειξε, δεν αποτελεί χρηστή διοίκηση και σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. «Δεν μπορεί να δικαιολογείται ο Συνεργατισμός να απαιτεί νέα κεφάλαια από την Κυβέρνηση και ταυτόχρονα να βολεύει ημετέρους με παχουλούς μισθούς. Γι αυτό απαιτείται διαφάνεια και θα ζητήσουμε περαιτέρω εξηγήσεις μέσω της Βουλής» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα