Σε συνεργασία με Σταυρινάκη ενεργούσε ο Πανίκος Δημητριάδης

Σε πλήρη συνεργασία με τον τότε Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρο Σταυρινάκη, ενεργούσε ο τέως Διοικητής Πανίκος Δημητριάδης για να συμπορευθεί με την Α&Μ, έναντι πολλών εκατομμυρίων, παρά τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ.

Τον κύριο Σταυρινάκη είχε διορίσει ο τέως Πρόεδρος Χριστόφιας και στη συνέχεια τον έπαυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, παρά την αρχική εξαίρεση της Alvarez &Marsal, Διοικητής και Υποδιοικητής με τεχνάσματα, ενέταξαν

την εν λόγω εταιρεία στον όλο σχεδιασμό τους φέρνοντας το Δ.Σ προ τετελεσμένων γεγονότων.

«Ο Διοικητής κ. Δημητριάδης και ο κ. Σταυρινάκης, φαίνεται ότι παραπλάνησαν το Δ.Σ αφού το τρόπος που παρουσίασαν την ανάγκη συμπερίληψης της Α&Μ στην απόφαση του Δ.Σ της 3ης Δεκεμβρίου, επικεντρώθηκε στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 (αξιολόγηση μεθοδολογίας και υποθέσεων που χρησιμοποιήθηκαν από την Pimco) χωρίς να αναφέρουν ξεκάθαρα την πρόθεση τους για τη συμπερίληψη της εν λόγω εταιρείας στις ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 2 ΚΑΙ 3 (αξιολόγηση σχεδίων αναδιάρθρωσης των Τραπεζών και να συμβουλεύσουν την ΚΤΚ για απόφαση κατά πόσο θα προχωρήσει η ίδρυση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Assets Management Company AMC για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ΜΕΔ), αφού γνώριζαν ότι το ΔΣ θα αντιδρούσε σε τέτοια εισήγηση, όπως αντέδρασε και στις 3 Δεκεμβρίου με καθαρή εξαίρεση της Α&Μ από τη διαδικασία αξιολόγησης. Ο Διοικητής και Υποδιοικητής προχώρησαν σε διαπραγμάτευση και τελικά ανάθεση της ενέργειας 2 (αξιολόγηση σχεδίων αναδιάρθρωσης τραπεζών) στην Α&Μ, φέρνοντας το Δ.Σ προ τετελεσμένου γεγονός στις 4 Φεβρουαρίου 2013».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, η συνεργασία με την Α&Μ είχε μυστικά κλειδώσει από το Δεκέμβριο, έναντι ποσού πέραν των €3.5 εκ. Κάτι για το οποίο το ΔΣ ενημερώθηκε οκτώ μήνες μετά.

Όπως αναφέρεται η συμφωνία ήταν τελικά μυστική, διότι:

Ποτέ δεν παρουσιάστηκε από τον Διοικητή στο ΔΣ για έγκριση ως θα έπρεπε, αφού η υπογραφή του Διοικητή δέσμευε την ΚΤΚ με δαπάνες πέραν των 3.5 εκ. ευρώ οι οποίες δεν ήταν προϋπολογισμένες Παρουσιάζονταν στο ΔΣ δαπάνες προς πληρωμή με βάση της συγκεκριμένη συμφωνία, χωρίς να αναφέρεται η συμφωνία αλλά μόνο οι δαπάνες και το… κατ’ επείγον. Όποτε το ΔΣ ζητούσε πληροφορίες, αναλύσεις και παρουσίαση συμφωνιών ο Διοικητής της αγνοούσε. Αποτέλεσμα ήταν και η παραίτηση μελών του Δ.Σ.

Οι αποκαλύψεις έθεσαν από την πρώτη στιγμή σε συναγερμό τα κόμματα, ακόμη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Μέχρι σήμερα τόσο η κυβέρνηση που καταγγέλλεται ότι αμνήστευσε τον κύριο Δημητριάδη, όσο και η Νομική Υπηρεσία, που διεξάγει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, δεν τοποθετήθηκαν επί των αποκαλύψεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα