Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατέληξε η Coreper

Σε συμφωνία κατέληξε το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 ενόψει διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Περισσότερο από ποτέ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ επικεντρώνεται στις βασικές προτεραιότητες και επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Πιστεύω ότι η θέση του Συμβουλίου ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη, προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα για την τόνωση

της ανάπτυξης, βοήθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ασφάλειας εντός και εκτός της ΕΕ, αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης", δήλωσε ο Vazil Hudak, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Σλοβακικής Προεδρίας της ΕΕ στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με συμβιβαστικό κείμενο της Προεδρίας, ο προϋπολογισμός προβλέπει 156 380 000 000 € σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 133 790 000 000 € σε πληρωμές. Πρόκειται για μια αύξηση 0,9% σε αναλήψεις υποχρεώσεων και μείωση 7,0% στις πληρωμές σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2016 της ΕΕ. Η σημαντική μείωση των συνολικών πληρωμών οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: στην εφαρμογή των προγραμμάτων από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (ΠΔΠ) για την περίοδο 2007-2013 έχει ολοκληρωθεί και τα προγράμματα του ΠΔΠ για την περίοδο 2014-2020 δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Το Συμβούλιο θέλει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του επόμενου έτους της ΕΕ σε μέτρα στήριξης της "έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης" , με 74,3 δις σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 56 δις σε πληρωμές. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού του τομέα περιλαμβάνουν κυρίως πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας όπως το Horizon 2020 με 10,2 δις σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 10,1 δις σε πληρωμές, αύξηση κατά 6,9 % και 0,7 % αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό ταμείο για στρατηγικές επενδύσεις , με 2,7 δις σε αναλήψεις υποχρεώσεων ( + 29,5 % ) και 2,3 δις σε πληρωμές ( + 341,3 % ), το Erasmus + , με 2,0 δις σε αναλήψεις υποχρεώσεων ( + 16,2 % ) και 1,9 δις σε πληρωμές ( + 4,5 % ), την "Ευρωπαϊκή βοήθεια για τους απόρους" (€546 εκ. σε αναλήψεις υποχρεώσεων και €421 εκατομμύρια σε πληρωμές) και την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων με € 600 εκατομμύρια σε πληρωμές .

Η θέση του Συμβουλίου προβλέπει 5,2 δισ σε αναλήψεις υποχρεώσεων για συγκεκριμένες δαπάνες που σχετίζονται με τη μετανάστευση . Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις εσωτερικές ενέργειες, όπως είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών , καθώς και τις εξωτερικές δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της μετανάστευσης . Αποτελείται από € 200 εκατομμύρια για το μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο στις 15 Μαρτίου 2016 για να βοηθήσει την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη. Περιλαμβάνει δε, € 750 εκατομμύρια για να φτάσει η συνεισφορά της ΕΕ σε 1 δις που συμφωνήθηκε για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία .

Για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στην ΕΕ ο προϋπολογισμός περιέχει € 738.6 σε αναλήψεις υποχρεώσεων και € 747,7 εκατομμύρια σε πληρωμές για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αύξηση 14,4 % και 89,3 % αντίστοιχα σε σχέση με το 2016. βοηθώντας στην περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας , της πρόληψης και της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της διαχείρισης κρίσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα