Σε πλήρη εξέλιξη ο «ψυχρός πόλεμος» της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «ψυχρός πόλεμος» που διεξάγει η Τουρκία σε νοτιοανατολική μεσόγειο και Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς μετά από «σιωπή» αρκετών ημερών, επανήλθε δεσμεύοντας μεγάλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Η παράτυπη «δέσμευση» έγινε μέσω οδηγιών προς ναυτιλλομένους, των οποίων η ισχύς άρχισε από χθες Τρίτη μέχρι την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, ενώ εκτείνεται από τα ανοικτά του Ακάμα μέχρι τα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και αφορά περίπου 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παράλληλα,

με άλλη οδηγία η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή στα ανοικτά του Μαζωτού, η οποία αγγίζει τα όρια της περιοχής που δέσμευσε για την ίδια περίοδο η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να διεξάγει αεροναυτική άσκηση.

Επί της ουσίας, περιλαμβάνονται τμήματα των τεμαχίων 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9 και 13, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της δέσμευσης φτάνει μέχρι και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το σημείο που διεξάγεται η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» από το πλοίο γεωτρύπανο «Saipem 12000» για λογαριασμό της εταιρίας ENI, ενώ επικαλύπτει και τους αεροδιαδρόμους που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για πτήσεις ελικοπτέρων με στόχο τον ανεφοδιασμό και την υποστήριξη της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Τουρκία, σκοπός των εν λόγω δεσμεύσεων είναι η ρυμούλκηση υποβρύχιων συσκευών από πολεμικό πλοίο, πρακτική που παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς και μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και των βόρειων της Τουρκίας, πλέει το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros, για το οποίο έχουν δεσμευτεί παρατύπως θαλάσσιες περιοχές για την περίοδο ανάμεσα στις 29 Δεκεμβρίου του 2017 και 18 Μαρτίου του 2018.

Την ίδια ώρα, λόγο για νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου, κάνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θα λάβει όλες τις απαιτούμενες δράσεις ώστε να προστατεύσει «τα δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της», στηρίζοντας, όπως λέει, την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Παράλληλα, εκφράζει στήριξη στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους και προσθέτει ότι «συμμεριζόμαστε τη δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα