Άναψε φωτιές η δήλωση του ΠτΔ για την «ΑΟΖ» των κατεχομένων

Την έντονη τους αντίδραση και κριτική εξέφρασαν τα επιτελεία στο «Μεσημέρι και Κάτι», αναφορικά με την επίμαχη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί ΑΟΖ των κατεχομένων, με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου να κάνει λόγο για ρητορικό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης: Σάλος από δήλωση ΠτΔ για ΑΟΖ κατεχομένων - Οι αντιδράσεις

Ο κ. Δημητρίου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως αναγνωρίζει τα

κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για τις εταιρίες που βρίσκονται στην ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αποδεδειγμένα, δέχεται αποδέχεται και υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προχωρούμε σήμερα σε γεωτρήσεις με τους κολοσσούς στις εταιρίες οι οποίες έχουν μετοχές τα ίδια τα κράτη και στην ιταλική ENI και στην γαλλική TOTAL και συζητούμε για τις αιτιάσεις και τις απειλές της Τουρκίας;»

Η παρουσιάστρια της εκπομπής, Κατερίνα Χριστοφίδου, διευκρίνισε πως αυτό που συζητούμε δεν είναι οι αιτιάσεις της Τουρκίας αλλά η δήλωση του Προέδρου.

Ο κ. Δημητρίου ωστόσο επανέλαβε ότι παρά τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κύπρου είναι κατοχυρωμένη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Πόλυς Παλλήκαρος, εξέφρασε την αδυναμία του να αντιληφθεί πως ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλάει ρητορικά για τέτοια ζητήματα.

Στη τοποθέτηση του ο κ. Παλλήκαρος, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την δήλωση του, χάρισε την μισή ΑΟΖ στην Τουρκία και της έδωσε το δικαίωμα να αμφισβητεί την μισή που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Έντονα επικριτικός ήταν με την σειρά του και ο Στέφανος Στεφάνος, εκπροσωπώντας το επιτελείο του Σταύρου Μαλά, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος δεν ήταν προσεχτικός στη δήλωση στην οποία προέβη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ότι το διπλά δυστυχές είναι το γεγονός πως αντί το επιτελείο Αναστασιάδη να παραδεχτεί την λανθασμένη τοποθέτηση του Προέδρου προσπαθεί να τα δικαιολογήσει.

Ο κ. Άγης Αγαπίου από το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα, δήλωσε ότι είμαστε στο έργο θεατές.

«Εδώ τι είπε; Εδώ εμμέσως ή αν όχι εμμέσως ακόμη και άμεσα αναγνώρισε ότι εκεί στα κατεχόμενα οι κατοχικές δυνάμεις, το παράνομο ψευδοκράτος μπορεί να έχει δικαιώματα τα οποία μπορεί να ασκεί και ήρθε και είπε στην Τουρκία έλα να τα προστατέψεις» τόνισε ο κ. Αγαπίου.

Η επίμαχη δήλωση του Προέδρου ήταν η εξής:

«Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα