Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται μικρή επιταγή - Παραδείγματα

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση της νομοθεσίας περί μικρής επιταγής για τουμετά από τρία χρόνια «αγώνων», συζητήσεων, ψήφισης νομοθεσίας, αλλά και την αναπομπή λόγω κάποιων αντισυνταγματικών στοιχείων

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» το ΣΙΓΜΑ ο Γενικός γραμματέας της Ένωσης Κύπριων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Κώστας Σκαρπάρης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «κατάλαβε επιτέλους ότι αδικούσε επί τρία χρόνια τους χαμηλοσυνταξιούχους», προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα «έκλεινε τα αυτιά της».

Παραταύτα, πρόσθεσε, μη έχοντας άλλη

επιλογή η Κυβέρνηση υιοθέτησε τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή πριν από ένα μήνα.

«Ωστόσο, ποιος θα πληρώσει τις ζημιές από το γεγονός ότι για τρία χρόνια οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι της μικρής επιταγής, αλλά έκαναν το λάθος να μην καταλάβουν την δυσνόητη νομοθεσία για τρία χρόνια;», διερωτήθηκε.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. ΣΚαρπάρη, ο οποίος επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 11.484 νοικοκυριά συνταξιούχων και πέραν των 20.000 ατόμων που δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2014 και κατά συνέπεια τους έχει αφαιρεθεί η μικρή επιταγή.

Αν πρόκειται για ένα άτομο, πρόσθεσε, εκείνο που μετράει είναι η σύνταξή του ενώ αν πρόκειται για δύο άτομα, υπολογίζονται οι συντάξεις και των δύο, συν οποιαδήποτε εισοδήματα προέρχονται από τόκους, αν υπάρχουν καταθέσεις, ακόμα και αν υπάρχει χορηγία από τον ΚΟΑΠ.

Παραδείγματα

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα που έχει οριστεί από το νόμο, προκειμένου κάποιος συνταξιούχος να καθίσταται δικαιούχος, είναι τα 15.485 ευρώ, ενώ στη περίπτωση ατομικού εισοδήματος το όριο διαμορφώνεται στα 10.324 ευρώ.

Έτσι, συνταξιούχος με οικογενειακό εισόδημα 10.000 το μήνα, επί 13 που είναι οι φορές καταβολής σύνταξης ισούται με 13.000 εισόδημα τον χρόνο. Αν σε αυτό προστεθεί ένα ενδεικτικό ποσό τόκων ύψους 1.000 ευρώ, τότε το εισόδημα φτάνει στις 14.000 ευρώ και άρα δικαιούται να υποβάλλει αίτηση.

Συνταξιούχος με ατομικό εισόδημα 500 ευρώ από την σύνταξη, ο οποίος λαμβάνει επίσης 1.000 ευρώ σε τόκους, σημαίνει 7.500 το χρόνο, ποσό που επίσης τον καθιστά δικαιούχο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκαρπάρη η Κυβέρνηση επέμενε ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη τα δεδομένα εισοδήματα του 2014, ενώ πιθανώς σήμερα αυτά τα ποσά να έχουν αλλάξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα