Σε κλοιό καθόδου αξιωματούχων του ΟΗΕ βρίσκεται η Κύπρος

Η Νέα Υόρκη επεξεργάζεται κάθοδο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις, με φόντο το Κυπριακό. Εκκρεμεί και αποστολή για την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πρωτοβουλία που εκπηγάζει από την ίδια την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και η οποία πρωτοβουλία έχει πολύ συγκεκριμένη πολιτική βάση, αποτελεί η πρόθεση – που δεν έχει ακόμη κλειδώσει - για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Η επίσκεψη που αρχικά τοποθετείτο την 31η τρέχοντος μέχρι 1η Νοεμβρίου αλλά έχει αναβληθεί όπως μαθαίνουμε για το πρώτο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου, κρίθηκε αναγκαία, όπως μαθαίνουμε, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν διολίσθηση του Κυπριακού σε επικίνδυνες ατραπούς, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου.

Ως εκ τούτου μια τέτοιου κύρους επίσκεψη μπορεί να εξυπηρετήσει δύο πυλώνες: Πρώτον να δοθεί η εικόνα ότι η διαδικασία δεν είναι νεκρή αλλά είναι σε περίοδο περισυλλογής, κατά την οποία τα Η.Ε έχουν ενεργό εμπλοκή και ενδιαφέρονται να ακούσουν και να μάθουν σκέψεις και απόψεις για το βήμα παρακάτω.

Δεύτερον δια της εις άτοπον απαγωγής να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η διαδικασία και η επιδιωκόμενη λύση παραμένει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Πολλώ δε μάλλον αν υπάρξει από τον Αμερικανό αξιωματούχο, επανάληψη της θέσης του Οργανισμού για τους έξι πυλώνες Γκουτέρες.

Ωστόσο εκείνο που κυρίως εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα τόσο του διεθνούς οργανισμού, όσο και των βασικών παικτών της διεθνούς κοινότητας, που το τελευταίο που θα ήθελαν τώρα είναι να ανοίξει φάκελος με το ζήτημα των κατεχόμενων εδαφών και τα μοντέλα που θέλει να προωθήσει η Τουρκία.

Ως εκ τούτου η εδώ παρουσία και συναντήσεις του Τζέφρι Φέλτμαν θα εξέπεμπαν την εικόνα ότι όχι μόνο η επιδιωκόμενη λύση παραμένει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, αλλά και ότι ο διεθνής οργανισμός συνεχίζει να κρατά τα ηνία και δεν έχει αφήσει την προσπάθεια δυόμιση ετών να πάει στα σκουπίδια.

Επιπρόσθετα σημαντική επισήμανση είναι ότι δεν έχει έρθει στην Κύπρο ο Λακρουά όπως είχε γραφτεί. Αντίθετα όπως μας έλεγαν προεδρικές πηγές, η αποστολή θα αποτελείτο από τους Γουίσπροτ και Βέμπερ αλλά αναβλήθηκε.

Σε ότι αφορά την ουσία η στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ξεκαθαρίστηκε ότι θα γίνει εντός των υφιστάμενων όρων εντολής – που αποτελούσε και κόκκινη γραμμή της Λευκωσίας – ενώ σε ότι αφορά τις εξοικονομήσεις αυτές θα γίνουν αν και εφόσον δεν θα προκαλέσουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο καθεστώς της δύναμης, όσο κυρίως και στην επιχειρησιακή της ικανότητα.

Η δε έκθεση για την στρατηγική αναθεώρηση θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα