Σε ισχύ ο περιορισμός για μόλυβδο σε καταναλωτικά είδη

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληροφορεί τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό ότι από την 1η Ιουνίου 2016 έχει τεθεί σε ισχύ ο περιορισμός για το περιεχόμενο καταναλωτικών αγαθών σε μόλυβδο και στις ενώσεις του. Ο νέος περιορισμός έχει ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (Κανονισμός REACH).

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου,

απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση αντικειμένων που προσφέρονται στο ευρύ κοινό εάν η συγκέντρωση του μολύβδου στα συγκεκριμένα αντικείμενα ή σε προσβάσιμα μέρη των αντικειμένων αυτών, είναι ίση ή μεγαλύτερη από 0,05% κατά βάρος και τα παιδιά, υπό κανονικές ή ευλόγως προβλέψιμες συνθήκες, είναι δυνατόν να βάλουν στο στόμα τους τα αντικείμενα αυτά ή προσβάσιμα μέρη τους. Θεωρείται ότι τα παιδιά μπορούν να βάλουν στο στόμα τους ένα αντικείμενο ή ένα προσβάσιμο μέρος αντικειμένου εάν αυτό είναι μικρότερο από 5 cm στη μία διάσταση ή εάν έχει αποσπώμενο ή προεξέχον μέρος του μεγέθους αυτού.

Παραδείγματα αντικειμένων στα οποία συνήθως εντοπίζονται οι υπό αναφορά χημικές ουσίες, είναι τα μεταλλικά και πλαστικά αξεσουάρ ρούχων, τα παπούτσια, οι τσάντες, γραφική ύλη (π.χ. σβηστήρια, ξύστρες), τα λάστιχα ποτίσματος, κ.ά. Για τον μη εξαντλητικό κατάλογο αντικειμένων και τις σχετικές επεξηγήσεις μπορούν να ανακτηθούν στο έγγραφο στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους περιορισμούς που περιλαμβάνει ο Κανονισμός REACH υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22405609 και 22405611.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα