Σε επιφυλακή για τον κρίσιμο μήνα της ΑΟΖ

Μπορεί η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη περί «ΑΟΖ της παράνομης οντότητας» του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους να προκάλεσε τρικυμία στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Καλυψώ» συνεχίζεται χωρίς «φουρτούνες» και ιδιαίτερα προβλήματα προς το παρόν.

Αυτό που απασχολεί την Κυβέρνηση αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών είναι πότε η Τουρκία θα κατεβάσει το τρυπάνι της στην Μεσόγειο και πού συγκεκριμένα θα επιχειρήσει να κάνει τη γεώτρηση.

Πάντως, μετά τη φιέστα πάνω στο γεωτρύπανο που έφτασε στη Νικομήδεια την περασμένη εβδομάδα, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός

Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, δηλώνει ότι προτεραιότητα για την Άγκυρα το 2018 είναι οι έρευνες στη Μεσόγειο και σε θαλάσσιες περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Η δήλωση αυτή, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει αν το τουρκικό τρυπάνι Deep Sea Metro II θα κάνει γεωτρήσεις στην κατεχόμενη ΑΟΖ ή κοντά στο Οικόπεδο 6 που διεκδικεί ή κοντά στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινά από αύριο ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην ΑΟΖ σε συνεργασία με άλλες ξένες δυνάμεις. Οι ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ΕΝΙ, δηλαδή σε ένα περίπου μήνα. Καθόλου τυχαία δεν πρέπει επίσης να θεωρείται η έλευση στη Λάρνακα τής φρεγάτας Espero του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

*Διαβάστε περισσότερα με την Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα