Σε απόγνωση άποροι φοιτητές για τη λήψη φοιτητικής χορηγίας

Σε απόγνωση βρίσκεται πλήθος άπορων φοιτητών, δικαιούχων της φοιτητικής χορηγίας και επιδόματος για την αγορά βιβλίων και ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα έξοδά τους για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς τη στήριξη που δικαιούνται από το κράτος.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για τη χορηγία και τα επιδόματα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, υποβάλλονται τον Μάρτιο του επόμενου έτους, από εκείνο της έναρξης των σπουδών. Έτσι, φοιτητές που εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο και ξεκίνησαν μαθήματα

φέτος το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση του χρόνου το Μάρτιο για να εισπράξουν την πρώτη ενίσχυση το Σεπτέμβριο του 2017.

Η εν λόγω διαδικασία αναγκάζει τους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των σπουδών τους, να πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, ενώ αν συνυπολογιστεί η αυξημένη ανεργία η οποία παρατηρείται στους γονείς, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται.

Καταγγελίες άπορων πολιτών, που καταφτάνουν στο SigmaLive, φέρνουν στην επιφάνεια ένα ενδεχομένως δομικό πρόβλημα της διαδικασίας για τη χορήγηση της φοιτητικής χορηγίας και των επιδομάτων.

Συγκεκριμένη καταγγελία αναφέρει ότι 52χρονος, άνεργος επί τρία χρόνια, πατέρας με δύο γιους, έναν τεταρτοετή κι έναν πρωτοετή φοιτητή, δηλώνει «απεγνωσμένος», καθώς ενώ πληροί τα κριτήρια και προτίθεται να υποβάλλει αίτηση, εκτιμώντας ότι θα τη λάβει χωρίς προβλήματα, είναι αναγκασμένος να βρει μόνος του λύσεις για ένα χρόνο, μέχρι να λάβει τα χρήματα.

Μιλώντας στο SigmaLive ανώτατη πηγή του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι αντιληπτό και το Υπουργείο δείχνει κατανόηση. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δυστυχώς η διαδικασία είναι δεδομένη και συγκεκριμένη για όλους τους δικαιούχους, χωρίς να γίνονται εξαιρέσεις, ενώ υπενθυμίζει ότι παλαιότερα η συγκεκριμένη χορηγία δεν υπήρχε.

«Το κράτος πλέον μπορεί να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη μέσα από τέτοιες ενέργειες κι αυτό είναι το σημαντικό. Γραφειοκρατικά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία κι αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τους πολίτες», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα