ΥΠΕΞ: Στο πλευρό του Σαν Μαρίνο η Κύπρος

Η Κύπρος θα σταθεί στο πλευρό του Σαν Μαρίνο, όπως και της Ανδόρας και του Μονακό, στην προσπάθειά τους να συνάψουν συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Νωρίτερα, ο κ. Κασουλίδης υποδέχτηκε τον ομόλογό του από τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου (Σαν Μαρίνο) Pasquale Valentini, με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και γεύμα εργασίας. Ο κ. Valentini εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τη Λευκωσία για τη στήριξη που παρέχει στην

ευρωπαϊκή πορεία των τριών μικρών χωρών.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν, εξάλλου, πως η διμερής συνεργασία θα προσλάβει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με ανταλλαγή ειδικών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, το Σαν Μαρίνο αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά που βίωσε η Κύπρος κατά την οικονομική κρίση.

«Οι μικρές χώρες πρέπει να ενώνουν δυνάμεις και να επιδεικνύουν πλήρη αλληλεγγύη», είπε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του ομολόγου του από το Σαν Μαρίνο, καθώς η χώρα του αποτελεί πραγματική φίλη και έχει σταθεί στο πλευρό της Λευκωσίας σε όλες τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, το κύριο θέμα συζήτησης την Παρασκευή αφορούσε στην προσπάθεια του Σαν Μαρίνο μαζί με την Ανδόρα και το Μονακό, να συνάψουν συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι για μικρές χώρες, μια τέτοια συμφωνία έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να γίνει με προσοχή, για να μην επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες τους. «Θα σταθούμε στο πλευρό τους», τόνισε ο κ. Κασουλίδης, ενώ είπε ότι θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Valentini και με τον Υπουργό Οικονομικών.

Είπε ακόμη ότι μεταξύ των θεμάτων συζητήθηκε και η διενέργεια μιας «ενδοσκόπησης» των προβλημάτων που αντιμετώπισε η Κύπρος κατά την οικονομική κρίση αλλά και του τρόπου που οδηγήθηκε στην ανάκαμψη. «Είμαστε στη διάθεση του Αγίου Μαρίνου για ανταλλαγές ειδικών, με εμπειρίες, λόγω και της ομοιότητας πολλών τομέων της οικονομίας, όπως των υπηρεσιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε.

Ο κ. Valentini, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών για να συμβάλει με τον δικό της τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για σύνδεση με την ΕΕ, ανέφερε εξάλλου ότι η πορεία της Κύπρου «μας δίνει θάρρος στη δική μας πορεία», και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς της Κύπρο για τη στήριξη, καθώς το πρώτο βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη διαδικασία σύνδεσης είχε ξεκινήσει κατά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Όπως είπε, γεωγραφικά, το Σαν Μαρίνο δεν βρίσκεται μόνο εντός της Ιταλίας, αλλά εντός της ΕΕ και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενοποίησης που θα επιτρέψει στους πολίτες να κινούνται περισσότερο ελεύθερα.

Ο κ. Valentini είπε ακόμη ότι η συνεργασία Κύπρου - Σαν Μαρίνο θα προσλάβει συγκεκριμένο χαρακτήρα και θα υπάρξει μεγαλύτερη ενδοσκόπηση, προκειμένου να εντοπιστούν οι ομοιότητες των δυο χωρών, αλλά και οι ευκαιρίες που υπάρχουν, προς όφελος της ΕΕ και των ιδίων.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο εξέφρασε ιδιαίτερες ευχές για την ανάληψη, εκ μέρους της Κύπρου, της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα