Σε αντιπολιτευτικό κλοιό η ιδιωτικοποίηση της CYTA

Σε αντιπολιτευτικό κλοιό βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις, και δη το νομοσχέδιο που αφορά στη Cyta.

Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται, επί του παρόντος μόνος υποστηρικτής, αφού το προαπαιτούμενο της τρόϊκας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης φαίνεται να μην εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος οργάνωσης νέων επιστημόνων ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι η Cyta θα μπορέσει να παίξει το ρόλο

που μπορεί να διαδραματίσει στην κυπριακή οικονομία και την κυπριακή αγορά των τηλεπικοινωνιών, μόνο όταν ξεφύγει από το σημερινό μοντέλο διαχείρισης και το μοντέλο, στο οποίο κινείται. Και δεν είπε κανένας ότι το κράτος δεν θα συνεχίσει να είναι μέτοχος σ' αυτό το νέο σχήμα.

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ελπίδα το ΔΗΚΟ να μετουσιώσει τη διαφωνία του σε καταψήφιση στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να εξηγήσει τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Ο Χάρης Πολυκάρπου, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ, είπε ότι «Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν, είναι ότι ξέρουμε ότι πρέπει να ανοίξουμε την αγορά και να δημιουργήσουμε συνθήκες ανταγωνισμού»

Η Cyta λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού και όμως καταφέρνει σ' αυτές τις συνθήκες να δημιουργεί κέρδη και όχι μόνο να δημιουργεί κέρδη, αλλά οι προβλέψεις για το 2015 είναι ότι αυτά θα αυξηθούν σε σχέση με το 2014.

Το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για φαεινή ιδέα των κυβερνώντων:

Σε δηλώσεις του ο Άθως Αντωνιάδης, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου ΔΗΚΟ, έκανε λόγο για το διαχωρισμού της Cyta σε μια καθαρή και κερδοφόρα επιχείρηση, όπου το κράτος θα αναλάβει τους υπαλλήλους, τους πλεονάζοντες υπαλλήλους στη Δημόσια Υπηρεσία, και ένας ιδιώτης επιχειρηματίας θα έρθει να παραλάβει, να αγοράσει, μια καθαρά κερδοφόρα επιχείρηση έναντι πινακίου φακής.

Ποιανού ήταν αυτή η φαεινή ιδέα;

Στο μοτίβο της καταψήφισης κινείται και η ΕΔΕΚ, η οποία είναι υπέρ του εξυγχρονισμού της Cyta και ενός μοντέλου μερικής μετοχοποίησής της, που να αφήνει στο κράτος τουλάχιστο το 51% των μετοχών του οργανισμού.

Το ΕΥΡΩΚΟ, αναμένει τεκμηριωμένες εξηγήσεις από όλες τις πλευρές προτού ταχθεί υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου το οποίο θα καταψηφίσουν Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών, ενώ την ίδια ώρα η νηνεμία στο μέτωπο της ΑΗΚ, αποτελεί παρελθόν.

Παράλληλα, οι συντεχνίες αντιδρούν έντονα στην πρόταση του υπουργείου ενέργειας για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ.

«Προειδοποιούμε ότι εάν η απαράδεκτη πρόταση του Υπουργείου μετουσιωθεί σε Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, αυτό θα είναι καταστροφικό για τον Τόπο, και θα εξωθήσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε λήψη δυναμικών μέτρων με συνεπακόλουθο την διατάραξη της εργατικής ειρήνης».

Και προσθέτουν «Καλούμε τον Υπουργό να σταματήσει αυτή την καταστροφική πορεία υπό το πρόσχημα εκβιαστικών διλημμάτων και επίκλησης τρίτων και να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι της ΑΗΚ και του τόπου».

Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι ο υπουργός ενέργειας παρακούει τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αγνοώντας παντελώς την ουσία της πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ.

Πάντως μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησής του με το Γιώργο Λακκοτρύπη, ο πρόεδρος της ΑΗΚ είχε δηλώσει ότι η πρόταση που κατατέθηκε στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαλάμβανε σαν κατ` αρχήν απόφαση τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα