Έκκληση Markkula για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου Αλέξη Γαλανού για “άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων”, παρέπεμψε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Γκλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula, ως πρόταση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών συναντήθηκε

με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου στις 4 Δεκεμβρίου, οπότε και ο κ. Γαλανός του περιέγραψε τη συγκεκριμένη πρόταση. Ο πρόεδρος Markulla ζήτησε ως εκ τούτου από τους προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ να “υποστηρίξουν την πρόταση στο επίπεδο της ΕΕ και του ΟΗΕ”.

“Η προτεινόμενη επιχείρηση ανανέωσης της πόλης, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την κατάρτιση καταλόγου με τις πιο επείγουσες ανάγκες από πλευράς αστικής ανάπλασης, θα βελτιώσει το κλίμα των σημερινών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και θα δώσει ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον της πόλης και της νήσου στο σύνολό της. Χαιρετίζω αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου ως μια νέα ευκαιρία για διάλογο, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασία σε τοπικό επίπεδο," αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Τουσκ.

Η πρόταση είναι εξαιρετικά επίκαιρη, σημειώνει, "δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, και είναι σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 (1984) και 789 (1992), καθώς και με τη γραπτή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 0042 (2011)”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα