Σε 35 χρόνια διπλασιάζεται το λιώσιμο πάγων της Ανταρκτικής

Τα σενάρια για λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής δεν είναι και τόσο μακριά αφού οι επιστήμονες έχουν θέσει το 2100, ως το έτος κατά το οποίο η σταθερότητα της θέσης τους θα χαθεί.

Σε 85 χρόνια λοιπόν, αν ο άνθρωπος συνεχίσει να έχει την ίδια εμπορική δραστηριότητα και καθημερινότητα με τη σημερινή, το μελλοντικό σενάριο διάλυσης των πάγων θα γίνει πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα του λιωσίματος θα είναι εκτεταμένες αποκολλήσεις κομματιών πάγου, οι οποίες θα σκορπίζονται στη θάλασσα της Γης με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του επιπέδου του θαλάσσιου νερού.

Συγκεκριμένα

η νέα έρευνα προβλέπει διπλασιασμό της επιφάνειας των κομματιών πάγων που λιώνουν σε μόλις 35 χρόνια από τώρα. Μέχρι το τέλος του αιώνα ο ρυθμός λιωσίματος των πάγων θα υπερβεί το σημείο που συνδέεται με την αποκόλληση και λίωσιμο των πάγων κάτι που σημαίνει ότι θα αποστεροποιηθούν και τα τελευταία κομμάτια πάγου.

Σε ένα άλλο σενάριο της έρευνας όμως υπάρχει ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα, αφού οι επιστήμονες εφάρμοσαν μια αντίστροφη λογική. Το σενάριο μιας περιβαλλοντικής ατμόσφαιρας με χαμηλότερους ρύπους από τους σημερινούς κατέδειξε πως το λιώσιμο των πάγων μπορεί να σταματήσει μέχρι το 2050.

Ένας εκ των συντακτών της έρευνας, ονόματι Dr Karen Frey, από το Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης υποστηρίζει πως τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν πως η κλιματική πολιτική και κατ' επέκταση η τροχιά των εκπομπών αερίου του θερμοκηπείου για τον ερχόμενο αιώνα, ελέχγουν σε τεράστιο βαθμό τη μελλοντική μοίρα της επιφάνειας των κομματιών πάγων που λίωνουν. έτσι πρέπει να αναθεωρηθούν οι παγκόσμιες πολιτικές για προστασία του περιβάλλοντος καθώς και να αναπτυχθεί στον καθένα από εμάς η περιβαλλοντική συνείδηση, όχι σήμερα αλλά χθες.

Πηγή - theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα