Σχέδια επί τάπητος για έργα σε Τρόοδος και Ακάμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα θέματα του Ακάμα και του Τροόδους. Κύρια θέματα στην ατζέντα της σύσκεψης ήταν η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους αλλά και η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το θέμα του Ακάμα.

Σε σημαντικές ανακοινώσεις προέβη ο Υπουργός Γεωργίας μετά τη σύσκεψη, με κύριες αναφορές στη δημιουργία Εθνικού Δασικού

Πάρκου στον Ακάμα και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Τρόοδος, αλλά και εξελίξεων στον τομέα των επενδύσεων στις περιοχές αυτές.

Αξιοποίηση κρατικής περιουσίας στον πυρήνα του Τροόδους

Όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ετοιμαστεί οι όροι και το κράτος θα ζητήσει την επίδειξη ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές. Ερωτηθείς αν η κρατική περιουσία αφορά κατά κύριο λόγο τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος, ο κ. Υπουργός απάντησε «αφορά τις υφιστάμενες κυβερνητικές κατοικίες που υπάρχουν στον πυρήνα και σε διάφορα άλλα μέρη, όπως τα Πλατάνια, τον Αμίαντο κλπ».

Εξάλλου, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Γεωργίας, η δημιουργία τελεφερίκ είναι στα πλάνα της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «θα αξιολογηθεί από τους ίδιους τους επενδυτές οι οποίοι θα δείξουν ενδιαφέρον» αν θα γίνει ή όχι.

Δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην περιοχή Τροόδους

Όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, βρίσκονται όπως ενημέρωσε ο κ. Κουγιάλης στην Κύπρο, εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα αξιολογήσουν ιδιωτική συλλογή με εκθέματα φυσικής ιστορίας αλλά και διάφορες κτιριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Τροόδους. Στόχος είναι εντός Οκτωβρίου να έχει στα χέρια της η υπουργική επιτροπή και κατ΄ επέκταση η Κυβέρνηση, πρόταση για το πού και πώς θα δημιουργηθεί αυτό το Μουσείο».

Δημιουργία Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή το Τμήμα Δασών θα προκηρύξει διαγωνισμό για πρόσληψη διεθνούς oίκου για να μας σχεδιάσει αυτό το Πάρκο. Οι όροι εντολής, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, είναι δύο: α) ο σχεδιασμός του Πάρκου και β)προτάσεις από αυτό τον Οίκο για τον τρόπο με τον οποίον θα αξιοποιηθεί το Πάρκο, με στόχο να επωφεληθούν οι γύρω κοινότητες.

Αυτή η εργασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου εννέα μήνες από τώρα, δηλαδή χρειάζεται ένας μήνας για να ληφθούν αυτές οι προσφορές από τους Οίκους και άλλοι οκτώ μήνες που θα δοθούν στον Οίκο (που θα επιλεγεί) για να μας παραδώσει τις μελέτες για το σχέδιο και τις προτάσεις.

Δημιουργία νέου τοπικού σχεδίου

Η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη δημιουργία του Πάρκου τον Ιούνιο του 2017, καθώς τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί η πρόθεση για δημιουργία του Πάρκου.

Νέο τοπικό σχέδιο για την περιοχή του Ακάμα

Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις σχετικά με την περιοχή του Ακάμα καθώς η Πολεοδομία ξεκίνησε ήδη να εργάζεται πάνω σε ένα νέο τοπικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο για την περιοχή που βρίσκεται εντός του Νατούρα, αλλά κυρίως για τις περιουσίες που βρίσκονται εκτός Νατούρα. Οι λευκές ζώνες, σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη αποτελούν τεράστιο πρόβλημα. "Έχουμε λάβει την υπόσχεση από την Πολεοδομία ότι σε 18 μήνες θα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο", σημείωσε ο Υπουργός.

Λήψη μέτρων προστασίας στην περιοχή Ακάμα.

Εντός των ιδιωτικών και κρατικών περιουσιών εντός του δικτύου Νατούρα θα ξεκινήσει η λήψη μέτρων προστασίας τις επόμενες μέρες, από το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα