Η "διάχυση" ουκρανικού πλούτου στο επίκεντρο συνάντησης ΓΕ

Η διασπάθιση του κρατικού πλούτου της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη και του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας Yuri Lutsenko.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια χρήσιμη συνάντηση κατά την οποία έγιναν συζητήσεις και δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με τα αιτήματα της ουκρανικής πλευράς.

Επεσήμανε ότι την ουκρανική πλευρά «απασχολεί ιδιαίτερα αυτό που ονομάζουμε διασπάθιση του κρατικού πλούτου της Ουκρανίας και κατά πόσον

περιουσιακά στοιχεία, τα οποία –όπως λέγουν- έχουν εξαχθεί από τη χώρα παράνομα, βρίσκονται στην Κύπρο ή υπήρξε διακίνησή τους μέσω της Κύπρου για τον εντοπισμό και ενδεχομένως την επαναφορά τους στη χώρα τους».

Κληθείς να πει με ποιο τρόπο μπορεί η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας να βοηθήσει, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι υποβάλλονται αιτήματα μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι η αρμόδια αρχή και «σε περίπτωση που διαφανεί ότι πράγματι υπάρχει θέμα, κατ’ αρχάς παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην Κύπρο και ακολούθως ενδεχόμενης δήμευσης και αποκατάστασης, τότε σύμφωνα με τις διαδικασίες θα γίνουν όλα τα αναγκαία διαβήματα».

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε, παράλληλα, την αποφασιστικότητα της Γενικής Εισαγγελίας να βοηθήσει σε όλες τις κατάλληλες περιπτώσεις την προσπάθεια των ουκρανικών αρχών.

Από πλευράς του, ο κ. Lutsenko, αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι εξετάστηκαν τρόποι για ενίσχυση της διεθνούς στήριξης και συνεργασίας σε σημαντικές ποινικές περιπτώσεις, όπως η υπόθεση των $40 δις που κλάπηκαν από την Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα