Σαρωτική νίκη του Ερντογάν

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Αγωνία για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά τις χθεσινές εκλογές με φόντο την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης και τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία

Η στρατηγική της έντασης που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην πορεία προς τις πρόωρες κάλπες απέδωσε καρπούς, καθώς με καταμετρημένες όλες τις ψήφους των εκλογικών τμημάτων στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης

και Ανάπτυξης (AKP) ανέκτησε τη δύναμή του και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οριακά εντός Εθνοσυνέλευσης εισήλθε το κουρδικό HDP. Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή πάνω από 54 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες για να ψηφίσουν για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και η οποία διεξήχθη με φόντο την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης και τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία.

«Νίκη της Δημοκρατίας»
O Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας. «Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και τον λαό μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019», προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τα ποσοστά
Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν ψες για «σπουδαία» νίκη για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Με καταμετρημένες όλες τις ψήφους, το AKP συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ελάμβανε ποσοστό 25,44% και 135 έδρες, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,63% και 59 έδρες (το όριο εισόδου στην Εθνοσυνέλευση είναι 10%) και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 11,97% και 41 βουλευτές.

Εκδίκηση
«Παίζοντας» το χαρτί της ασφάλειας και της σταθερότητας εν μέσω εκρηκτικού μείγματος έντασης από την αναζωπύρωση του Κουρδικού και το μέτωπο της Συρίας έως τον «πόλεμο» μέχρις εσχάτων στα μέσα και τις δομές του Γκιουλέν εντός Τουρκίας, και με αποκορύφωμα το μακελειό στην Άγκυρα, το AKP διευρύνει τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και ο Ερντογάν παίρνει εκδίκηση για την αυτοδυναμία που έχασε πέντε μήνες πριν με την είσοδο του HPD στην Εθνοσυνέλευση. Οι Κούρδοι παραμένουν κυρίαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία, όμως κατέγραψαν απώλειες σε σχέση με τις κάλπες του Ιουνίου. Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες η επικράτησή τους ήταν συντριπτική όπως σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Ντιγιάρμπακιρ. Στην αρχική ροή αποτελεσμάτων Κούρδοι συγκεντρώθηκαν πανηγυρίζοντας έξω από την έδρα του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ.

Διατηρεί τη Σμύρνη το CHP
Το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) διατηρεί τις περιφέρειες στα δυτικά παράλια γύρω από τη Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη, όχι όμως στην Κωνσταντινούπολη. Αξιωματούχος του κόμματος ανέφερε ότι δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού βάσει της εικόνας των αποτελεσμάτων. Ο μεγάλος ηττημένος της κάλπης είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που χάνει περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, όταν ο Ερντογάν είδε για πρώτη φορά στα χρόνια της παντοδυναμίας του να χάνει την αυτοδυναμία, το AKP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 40,79%, το CHP 24,95%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 16,29% και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών 13,12%.

Ήττα ακροδεξιών
Όπως φάνηκε οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πήγαν κατευθείαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους. Ο πρόεδρος Ερντογάν και οι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τους, αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, επικαλέστηκαν την ανάγκη για ηρεμία και ειρήνη, ενώ ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες σαν να πηγαίνουν σε μια γιορτή της δημοκρατίας.

Ερωτήματα
Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του κόμματος και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις. Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό:

Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του Άσαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του Άσαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας. Με λίγα λόγια, από το ΚΔΑ εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει πατατοσαλάτα ή καυτή έως εκρηκτική πατάτα.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη Βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται, ή όχι, η αναθεώρηση με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.

Συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ
Χθες βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και νεαρών Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που έδειχναν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος κατέγραφαν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην κατάφερνε να συγκέντρωνε το 10%, που απαιτείτο για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση. Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν χθες αυστηρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.

Δεν επέτρεψαν είσοδο στον Χατζηγεωργίου
ΜΙΚΡΗ ένταση προκλήθηκε σε ένα κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στην ομάδα της αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, να εισέλθουν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η εκλογική διαδικασία. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ως παρατηρητής μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της ομάδας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αξιωματικός του στρατού τούς είπε ότι δεν μπορούσαν να μπουν στο εκλογικό κέντρο επειδή δεν είναι Τούρκοι πολίτες.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι έξω από τα εκλογικά κέντρα του Ντιγιάρμπακιρ, τα οποία επισκέφθηκαν, υπήρχαν τανκς και άντρες του στρατού οπλισμένοι. Κόσμος με τον οποίο συνομίλησαν τους είπε ότι λόγω αυτής της εικόνας αισθάνονται φόβο να πάνε στα εκλογικά κέντρα να ψηφίσουν. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες υπήρχε μέχρι πρόσφατα απαγόρευση κυκλοφορίας και μάχες μεταξύ του PKK και του στρατού. Στην Τουρκία βρίσκονταν επίσης ως παρατηρητές και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, in.gr, Tο Βήμα, ΚΥΠΕ, CNN-Turk

Keywords
ερντογαν, νικη, εκλογες, akp, μμε, ntv, chp, mhp, ιουνίου, νέα, ρωσία, ηπα, βουλη, δημοψηφισμα 2015, συνταγμα, διαδηλωσεις, reuters, ακελ, κυπε, pkk, χατζηγιαννης, απε, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, δακρυγονα, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γιορτη σημερα, μακελειο, αποτελεσματα, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, ntv, ρωσία, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, ηπα, θεμα, θρακη, κωνσταντινουπολη, μμε, σμυρνη, cnn, pkk, reuters, αγκυρα, ακελ, απε, ασαντ, αχμετ, βραδυ, βρισκεται, γινει, γραφεια, δευτερο, δυναμη, δηλωσεις, δικτυα, αιθουσα, ειπε, ειρηνη, υπηρχαν, ηρεμια, ικονιο, κυβερνηση, κομμα, λογια, μηνες, ομαδα, οικια, οχηματων, πατατοσαλατα, ροη, ρητορικη, συνεχεια, συρια, τμημα, τουρκια, φοντο, φορα, κυπε, αντρες, akp, chp, δικαιωμα, εκδικηση, επεισοδια, γιορτη, χωρα, ιουνίου, κυριακη
Τυχαία Θέματα