Σε τροχιά αξιοποίησης τα κοιτάσματα του Ισραήλ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΙΚ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
Σε τροχιά αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπαίνει πλέον και το Ισραήλ. Ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας, Αριέ Ντερί, ο οποίος μέχρι πρόσφατα αποτελούσε εμπόδιο στην πρόοδο των ενεργειακών σχεδιασμών της χώρας, υποστηρίζοντας τις ενστάσεις που είχε η Αρχή Ανταγωνισμού, υπέβαλε την παραίτησή του.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και ένα χρόνο η συμφωνία για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ δεν προχωρούσε

λόγω της αντίρρησης της Αρχής Ανταγωνισμού, με την αιτιολογία ότι θα προέκυπτε μονοπωλιακό καθεστώς για τη Noble και την Delek, οι οποίες έχουν δικαιώματα και στο Ταμάρ. Πλέον του θέματος θα επιληφθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι η αρμοδιότητα για να δοθεί το πράσινο φως θα μεταφερθεί στον ίδιο.

Τέλος στη γραφειοκρατική κωλυσιεργία
Νοουμένου, πλέον, ότι μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατική κωλυσιεργία στο Ισραήλ, θα αναζητήσoυν πιθανούς αγοραστές για το δικό του φυσικό αέριο, με τα τερματικά της Αιγύπτου να έχουν προβάδισμα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη για μεταφορά φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν στο τερματικό του Ιτκού. Άρα βλέπουν στις ίδιες αγορές που βλέπουμε και εμείς. Υπενθυμίζεται δε ότι αρκετοί αρμόδιοι, ιδιαίτερα από την πλευρά της εταιρείας Delek, τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς του φυσικού αερίου του Λεβιάθαν στην Τουρκία μέσω αγωγού. Βεβαίως εμπόδιο σε αυτό αποτελεί το Κυπριακό, καθώς ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα