Η εκδίκηση του Αντρέ Άλβες

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός σκόραρε δύο φορές κόντρα στην παλιά του αγάπη και οδήγησε την ομάδα του σε μεγάλη ανατροπή

ΑΕΚ 2
42', 62' Άλβες
ΟΜΟΝΟΙΑ 1
37’ Σκέμπρι

«Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο», λέει το γνωστό άσμα. Ο Αντρέ Άλβες δεν πήγε φυσικά στον… παράδεισο. Το περασμένο καλοκαίρι πήγε στην ΑΕΚ και χθες, λίγους μήνες μετά, βρέθηκε απέναντι στην παλιά του αγάπη: την Ομόνοια. Ο ίδιος δεν έκρυβε την

επιθυμία του να επιστρέψει στην Κύπρο για λογαριασμό του «τριφυλλιού», ποτέ όμως δεν ήρθε επίσημη πρόταση από την ομάδα που τον έφερε στην Κύπρο το 2012. Όντας όμως επαγγελματίας, ο Βραζιλιάνος επιθετικός άφησε πίσω του τα όσα (δεν) έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και χθες, στην πρώτη φορά που βρέθηκε απέναντι στην Ομόνοια, πήρε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές, ανατρέποντας το 0-1 και οδηγώντας την ομάδα του στην πιο μεγάλη νίκη της φετινής σεζόν.

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν βρέθηκε πίσω στο σκορ, με το γκολ του Σκέρμπι στο 37’, έβγαλε χαρακτήρα και εικόνα μεγάλης ομάδας και με τα δύο γκολ του Άλβες (42’, 62’) έφτασε πανάξια στη μεγάλη νίκη. Πολύ καλή για μισό ημίχρονο η Ομόνοια. Προβληματική εμφάνιση και πολλά λάθη στο υπόλοιπο του αγώνα. Χωρίς ουσιαστική ευκαιρία για γκολ στα τελευταία 30 λεπτά του ντέρμπι.

Φουριόζα η ΑΕΚ
Πολύ δυναμικά μπήκε στο παιχνίδι η ΑΕΚ. Η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν μπήκε πολύ επιθετικά, πίεσε, ανάγκασε τον αντίπαλο σε εύκολα λάθη, έκλεψε μπάλες, έφτανε με χαρακτηριστική ευκολία στην περιοχή της Ομόνοιας και με την ίδια ευκολία έφτιαχνε ευκαιρίες για γκολ. Χαρακτηριστικό ότι με τη συμπλήρωση δύο λεπτών πρόλαβε να φτάσει δύο φορές κοντά στο γκολ (!), ενώ μέχρι το 22’ απώλεσε ακόμα τέσσερις ευκαιρίες, με πιο μεγάλη το άστοχο σουτ του Αντρέ Άλβες μέσα από τη μικρή περιοχή! Στο ίδιο διάστημα, η Ομόνοια απείλησε μόλις μία φορά τον Τόνιο, ο οποίος απέκρουσε το δυνατό, διαγώνιο σουτ του Χριστοφή.

Το άλλαξε και… άλλαξε
Βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί να κρατήσει μπάλα, να κάνει πολλά λάθη και να μην είναι καθόλου επικίνδυνη, ο Κώστας Καϊάφας προχώρησε σε εσωτερική αλλαγή, μετακινώντας τον Γκουλόν στα χαφ και τοποθετώντας τον Ρομαρίκ στο κέντρο της άμυνας.
Δευτερόλεπτα μετά την αλλαγή έχασε τεράστια ευκαιρία, με τον Ασίς να βρίσκει το δοκάρι από το ένα μέτρο (!), ενώ ακολούθησαν ακόμα δύο καλές στιγμές στα επόμενα δύο λεπτά.

Δώρο Μαρτσίνιακ…
Το σκηνικό είχε αλλάξει για τα καλά. Η Ομόνοια ήταν πλέον η ομάδα που έλεγχε και πίεζε και η ΑΕΚ αυτή που δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Το πιο σοβαρό από τα λάθη που έκαναν οι «κιτρινοπράσινοι» το πλήρωσαν. Στο 37’ ο Μαρτσίνιακ προσπάθησε να γυρίσει με το στήθος στον Τόνιο, έδωσε όμως πάσα στον Σκέμπρι, ο οποίος πέρασε και τον Ισπανό τερματοφύλακα και από δύσκολη γωνία κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Πλήγωσε την πρώην
Εκεί που όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ δεν μπορούσε να αντιδράσει και μοιραία θα πήγαινε στα αποδυτήρια με το εις βάρος της 0-1, στο 42’ ήρθε ο Άλβες για να πληγώσει την παλιά του ομάδα. Ο Ορτίθ έκανε σέντρα από δεξιά, ο Βραζιλιάνος κατέβασε όμορφα, ξέφυγε από τον Ρούνιε και πλάσαρε ψύχραιμα για το 1-1, χωρίς πάντως να πανηγυρίσει το γκολ του.

Έπεσε ο ρυθμός
Αν και το ξεκίνημα στην επανάληψη άφησε υποσχέσεις (ευκαιρία ο Σέρινταν στο 47΄), στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε και το παιχνίδι δεν θύμιζε σε τίποτα το εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο με τις πολλές φάσεις, τα δύο γκολ, το δοκάρι και τις σπουδαίες αναμετρήσεις.

Ακόμα ένα λάθος ο Ρούνιε
Όλα αυτά μέχρι το 60’. Σ' εκείνο το χρονικό σημείο η ΑΕΚ άλλαξε ταχύτητα, άρχισε να επισκέπτεται πιο συχνά την περιοχή του Παναγή και στο 62΄ έφτασε στην ολική ανατροπή, με σκόρερ και πάλι τον μεγάλο πρωταγωνιστή του χθεσινού ντέρμπι, Αντρέ Άλβες. Η φάση ξεκίνησε από ακόμα ένα από τα πολλά σοβαρά ατομικά λάθη του Ρούνιε. Ο Κροάτης άφησε την άμυνά του, πήγε να ντριπλάρει αντίπαλο στη μεσαία γραμμή, έχασε την μπάλα, η ΑΕΚ έφυγε στην αντεπίθεση και από παράλληλο γύρισμα του Τέτε ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε εύκολο έργο για να σκοράρει σε κενή εστία.

Αναιμική αντίδραση
Παρά το σοκ του 2-1, οι «πράσινοι» έδειξαν μια πρώτη αντίδραση στο γκολ που δέχτηκαν, με πολύ καλή ευκαιρία με τον Σέρινταν (64’). Η συνέχεια όμως ήταν απογοητευτική και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έπεισαν ότι μπορούν να πάρουν έστω τον βαθμό της ισοπαλίας. Ανορθόδοξος τρόπος παιχνιδιού, λανθασμένες αλλαγές, κακές επιλογές στην επίθεση, καθόλου καθαρό μυαλό και ακόμα περισσότερα ατομικά λάθη.

Η ΑΕΚ κράτησε σχετικά εύκολα τη (δίκαιη) νίκη και δικαιολογημένα το τέλος του αγώνα βρήκε όλους να πανηγυρίζουν ξέφρενα μια μεγάλη επιτυχία. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη για την ΑΕΚ στο ΓΣΖ (σε 4 ματς) και πάει με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο μεγάλο ντέρμπι που ακολουθεί με την Ανόρθωση. Στον αντίποδα, με τη ψυχολογία στο ναδίρ θα πάει στο ντέρμπι «αιωνίων» της ερχόμενης Δευτέρας η Ομόνοια.

Διαιτητές: Β. Δημητρίου (Αρ. Χρίστου - Γ. Σάββα)
Κίτρινες: Τέτε, Ορτίθ, Μπόλιεβιτς / Σέρινταν, Ρομαρίκ

ΑΕΚ: Τόνιο, Ορτίθ, Μαρτσίνιακ, Σεράν, Καταλά, Τομάς, Μπόλιεβιτς, Μοντέιρο, Τετέ (86΄ Λαρένα), Εγγλέζου (54΄ Λαμπάν), Άλβες (76΄ Κάντε).
Ομόνοια: Παναγή, Λομπιανίτζε, Χαφέζ, Γκουλόν, Ρούνιε, Ρομαρίκ, Οικονομίδης, Ασίς (66΄ Ράμος), Χριστοφή (46΄ Σέρινταν), Κιρμ, Σκέμπρι (75΄ Μπεμπέ).

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
2΄ Διαγώνιο σουτ του Μοντέιρο, έδιωξε σε κόρνερ ο Παναγή.
2’ Από την εκτέλεση του κόρνερ, ο Μαρτσίνιακ έπιασε την κεφαλιά, λίγο άουτ η μπάλα.
10’ Σουτ του Τομάς από το ύψος ου πέναλτι, πολύ άστοχο.
11’ Ο Ασίς θα βρει τον Χριστοφή στην περιοχή, διαγώνιο σουτ του τελευταίου, αποκρούει δύσκολα ο Τόνιο.
15΄ Όμορφο σουτ του Μοντέιρο από το ύψος της περιοχής, εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Παναγή.
16’ Απίστευτη ευκαιρία από τον Άλβες. Κατέβασε υποδειγματικά στη μικρή περιοχή, το σουτ θα φύγει πάνω από τα δοκάρια!
23’ Ο Καταλά προλαβαίνει τον Παναγή στην έξοδο, η κεφαλιά του όμως δεν βρήκε στόχο.
29΄Δοκάρι για την Ομόνοια. Φανταστική μπαλιά του Χριστοφή, ο Ασίς από το ένα μέτρο στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι!
37΄ 0-1 Τραγικό λάθος του Μαρτσίνιακ. Ο Πολωνός στρώνει στον Σκέμπρι, ο οποίος περνά και τον Τόνιο για να πλασάρει, από διαγώνια θέση, σε κενή εστία.
42’ 1-1 Ο Άλβες κατεβάζει πολύ ωραία τη σέντρα του Ορτίθ στο ύψος της μικρής περιοχής, γυρίζει και πλασάρει σωστά για την ισοφάριση.
47’ Κεφαλιά του Σέρινταν από καλή θέση, άστοχη.
59΄ Μακρινό σουτ του Άλβες, άουτ.
60’ Ο Παναγή αποκρούει δύσκολα σουτ του Μπόλιεβιτς από το ύψος της περιοχής.
62’ 2-1 Τραγικό λάθος του Ρούνιε στη μεσαία γραμμή, στην εξέλιξη της φάσης ο Τέτε γυρίζει στον Άλβες, ο οποίος σκοράρει σε κενή εστία.
65' Μεγάλη απόκρουση του Παναγή, σε σουτ του Τομάς.
67΄ Ο Σέρινταν από ευνοϊκή θέση θα στείλει την μπάλα πολύ άουτ.

«Μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος»
Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο Καϊάφας. «Η ομάδα μου έδειξε νοοτροπία», σχολίασε ο Κρίστιανσεν

Την πεποίθησή του ότι η ομάδα του μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση εξέφρασε ο προπονητής της Ομόνοιας, Κώστας Καϊάφας. Στη νοοτροπία που έβγαλαν οι παίκτες του στάθηκε ο Τόμας Κρίστιανσεν. Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο τεχνικών.

Κ. Καϊάφας: «H ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά, πιο ορεξάτα, κυνήγησε ένα γρήγορο γκολ. Εμείς δεν ήμασταν καν στο γήπεδο στα πρώτα 20 λεπτά. Μετά την αλλαγή βρήκαμε κάποια πατήματα. Στην επανάληψη πιστεύαμε ότι θα ήμασταν ακόμα καλύτεροι. Ήρθε ένα γκολ από την ΑΕΚ και εμείς δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε. Είναι δύσκολη η συνέχεια για εμάς. Ξέρουμε ότι έχει πικραθεί ο κόσμος. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί με τα παιχνίδια και έχουμε δυνάμεις για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Τ. Κρίστιανσεν: «Μπήκαμε δυνατά στο παιχνίδι, είχαμε ευκαιρίες, αλλά με ένα λάθος δεχθήκαμε το γκολ και δώσαμε την ευκαιρία στην Ομόνοια γενικότερα να κάνει φάσεις. Μετά την εσωτερική αλλαγή η Ομόνοια έλεγξε καλύτερα το παιχνίδι. Νομίζω κι εμείς στην επανάληψη κάναμε μιαν αλλαγή που βοήθησε, κλείσαμε χώρους στο κέντρο, ελέγξαμε. Η ομάδα έβγαλε νοοτροπία. Είναι μόνο τρεις βαθμοί. Σκεφτόμαστε το επόμενο παιχνίδι με την Ανόρθωση. Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές για τη δουλειά και τη μεγάλη νίκη».

Συνάντηση… με φόντο το 2020!
Μπορεί πρόσφατα να ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασία μεταξύ ΑΕΚ και Νέστορα Μυτίδη γι' ακόμη ένα χρόνο (μέχρι το καλοκαίρι του 2016), ωστόσο, οι διοικούντες την ομάδα θέλουν να «δέσουν» τον διεθνή Κύπριο επιθετικό με πιο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΑΕΚ θα προσφέρει στον Μυτίδη συμβόλαιο μέχρι το 2020 και αυτό θα γίνει σήμερα, σε συνάντηση με τον μάνατζερ του ποδοσφαιριστή. Ο τελευταίος βρίσκεται στην Κύπρο, χθες παρακολούθησε το ντέρμπι από τα επίσημα του ΓΣΖ και σήμερα θα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο, Άντρο Καραπατάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα