Σάλος στα κατεχόμενα από διορισμό συζύγου «Γεν. Ελεγκτή»

Ο διορισμός της συζύγου του «γενικού ελεγκτή», προκαλεί αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα.


Αντιπαράθεση φαίνεται ότι προέκυψε μετά την άρνηση του Μουσταφά Ακιντζί να υπογράψει το «διάταγμα» για τον διορισμό της συζύγου του «γενικού ελεγκτή» στη θέση συμβούλου του «υπουργού μεταφορών», μια πρακτική που ακολουθείται όταν αλλάζουν οι «κυβερνήσεις» ή κάποιοι «υπουργοί».

Πρόκειται για «διατάγματα» του «υπουργικού συμβουλίου» που πρέπει να εγκρίνει ο εκάστοτε «πρόεδρος». Ο «γενικός ελεγκτής» Οσμάν Κοραχάν, αντιδρώντας στον μη διορισμό της συζύγου του, εξέδωσε γραπτή δήλωση, υπενθυμίζοντας στον Τ/κ ηγέτη ότι ενέκρινε τον διορισμό της συζύγου του Οζντίλ Ναμί στο «πρωθυπουργικό ελεγκτικό συμβούλιο» και σημειώνοντας ότι ενώ στον διορισμό της συζύγου του Τ/κ διαπραγματευτή κάποιοι σιώπησαν, στην περίπτωση αυτή επιτίθενται εναντίον του «γενικού ελεγκτή» και του «ελεγκτικού συμβουλίου».

Ο ίδιος, προσθέτει, προερχόμενος από τους επιθεωρητές, από το 2016 που ανέλαβε τα καθήκοντά του δημοσιεύει εκθέσεις που περιλαμβάνουν ατασθαλίες και παρανομίες, ανεξαρτήτως της «κυβέρνησης» που είναι στην εξουσία, και εκφράζει λύπη γιατί προσπαθούν να μειώσουν τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου και να αμφισβητήσουν την ανεξαρτησία του.

Ο δε «υπουργός μεταφορών» Κεμάλ Ντουρούστ, στη δική του γραπτή δήλωση, εκφράζει την άποψη ότι ο Τ/κ ηγέτης θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του, λέγοντας ότι πιστεύει πως ο Ακιντζί θα πρέπει να δείξει σεβασμό στη δική του απόφαση να διορίσει την κ. Κοραχάν στη θέση του συμβούλου, την οποία έλαβε στο πλαίσιο των νομικών κανονισμών και της «κυβερνητικής» πρακτικής.

Η Χαβαντίς γράφει ότι ενώ ο Κεμάλ Ντουρούστ ήταν γνωστό πως ήταν ενάντια στον συγκεκριμένο διορισμό, με τη δήλωση – έκπληξη, όπως αναφέρει, όχι μόνο αντέδρασε και σχολίασε σκληρά την απόφαση Ακιντζί, αλλά υπερασπίστηκε τον διορισμό. Η τ/κ εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, που ομονοούν ότι είναι λάθος ο διορισμός συγγενικού ατόμου από τον θεσμό που ελέγχει τα «κρατικά» τμήματα και «υπουργεία», σε ένα από αυτά. Ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ από το ΡΤΚ δήλωσε πως η απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί είναι σωστή και πως το ζήτημα εδώ είναι η προσπάθεια πολιτικοποίησης της «γενικής ελεγκτικής υπηρεσίας».

Ο Τζεμάλ Οζγιγίτ του ΚΚΔ είπε ότι εάν ο Κοραχάν θέλει η σύζυγός του να διοριστεί στη θέση αυτή, τότε ο ίδιος θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του «γενικού ελεγκτή». Ο «βουλευτής» του ΔΚ, Μουσταφά Αραμπατζίογλου είπε ότι η απόφαση του Τ/κ ηγέτη αντικατοπτρίζει το αίσθημα του «λαού» και ανταποκρίνεται στους κανόνες ηθικής. Ο δε «βουλευτής» του ΚΚΕ, Ερσίν Τατάρ, παραδεχόμενος ότι αυτός ο διορισμός δημιούργησε ένταση ανάμεσα στον κόσμο, επεσήμανε ότι η «ελεγκτική υπηρεσία» είναι η αρμόδια για τον έλεγχο του «κράτους» και πρέπει να είναι πιο προσεκτική και ευαίσθητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα