Με στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή απαντά η Τουρκία

Δεν το βάζει κάτω και κλιμακώνει την ένταση στις κυπριακές θάλασσες η Τουρκία, μετά την ξεκάθαρη απάντηση της Λευκωσίας χθες και την ανακοίνωση για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης, η οποία προγραμματίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, με δύο νέες NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου για τις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο, γεγονός που παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σημειώνεται

ότι οι συγκεκριμένες NAVTEX καλύπτουν από θαλάσσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις περιοχές στις οποίες από αέρος η Κυπριακή Δημοκρατία θα πραγματοποιήσει την πολυεθνική άσκηση και που εν πολλοίς περιλαμβάνουν με τη σειρά τους τις περιοχές όπου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros φέρεται να πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ανοιχτά της Πάφου.

Η τουρκική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 4, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Προκλήσεις εν μέσω ανακοινώσεων για φυσικό αέριο

Οι εν λόγω προκλήσεις έρχονται μια ανάσα πριν τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν από κοινού η Κυπριακή Δημοκρατία με την γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI και αφορούν στη γεώτρηση στο τεμάχιο 11.

Επιπλέον, μόλις πριν λίγες ημέρες, η κοινοπραξία του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil με τη Qatar Petroleum ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ρίξει τρυπάνι σε δύο σημεία στο τεμάχιο 10, ενώ επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί, γεγονότα που θα ενισχύσουν τόσο την ενεργειακή όσο και τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου.

Κανένας λόγος ανησυχίας

Στρατιωτικές πηγές, μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρουν ότι η Τουρκία επιδίδεται συνεχώς στο συγκεκριμένο επικοινωνιακό παιχνίδι, αξιώνοντας παρανόμως κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχές της κυπριακής δικαιοδοσίας, με τη Λευκωσία να απαντάει πάντα με αντι-NAVTEX, καταγγέλλοντας διεθνώς την παράνομη αυτή δραστηριότητα.

Όπως υπογραμμίζουν, όπως πάντα κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλους τους μηχανισμούς με τους οποίους διπλωματικά αποκρούει τις προκλήσεις.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αξιώνει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, θεωρώντας ότι η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται μέχρι τις συγκεκριμένες περιοχές, με το τεμάχιο 6 να έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

Keywords
Τυχαία Θέματα