Σ. Θεοδωράκης: Λύση στο πλαίσιο ευρωπαϊκών Αρχών

Ανοικτή συζήτηση με τον επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «Το Ποτάμι», Σταύρο Θεοδωράκη και με θέμα, «Η επανάσταση των νέων που έχει ανάγκη η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ευρώπη», πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Θεοδωράκης είχε

έναν ενδιαφέροντα διάλογο με φοιτητές και ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και με πολίτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και απάντησε, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, την πορεία της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ρόλο του κινήματος «Το Ποτάμι».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, κάτοχος της Έδρας Columbia Ship Management στη Στρατηγική Διοίκηση και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αναφερόμενος στους νέους, ο Πρύτανης τόνισε ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού της, ούτε από το μέγεθος των εδαφών της, αλλά το μέγεθος μιας χώρας εξαρτάται από το μέγεθος των μυαλών των ανθρώπων της προσθέτοντας πως, για τους νέους ανθρώπους θα πρέπει να κτίσουμε το αύριο που θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια: την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη δημιουργικότητα και την επιβράβευση αυτών των αξιών.

«Για να έχουμε μέλλον στο μέλλον που έρχεται πρέπει σήμερα να μεριμνήσουμε για τα νέα παιδιά. Καλούμαστε σήμερα να εργαστούμε για τη νέα γενιά. Πρέπει ωστόσο να εργαστούμε μαζί με αυτήν. Πρέπει να δείξουμε στους νέους εμπιστοσύνη εμπλέκοντάς τους στη διαδικασία οικοδόμησης μίας καλύτερης πατρίδας», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο Eπικεφαλής του πολιτικού κινήματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης, προέτρεψε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου να μην αναζητούν λύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς για τη λύση του Κυπριακού. «Η λύση που θα σας δώσουν οι Έλληνες πολιτικοί θα είναι για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση φοιτητή για το Κυπριακό, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι έχει την άποψη που έχουν οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι για την Κύπρο, ότι δηλαδή αυτό το δράμα δεν μπορεί να συνεχίζεται και πως η Κύπρος κάποια στιγμή πρέπει να είναι μία. «Γι` αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε κάποια βήματα, πίσω, πιθανόν, από τα θέλω μας. Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει σήμερα για να φτάσουμε στο να υπάρχει μία διαφορετική ζωή στο νησί είναι κατ` αρχάς μία συνεννόηση των δύο κοινοτήτων και μία λύση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αρχών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι πιστεύει σε μία δίκαιη Ευρώπη και στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η διαδικασία ανόδου και εμπλοκής των νέων στην πολιτική έχει καθυστερήσει πολύ και πρέπει να βρεθούν νέες γενιές πολιτικών», είπε.

Για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο Επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι μεγάλη ευθύνη για τη δεινή θέση της χώρας φέρει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό της χώρας – τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όσο και η σημερινή Τσίπρα-Καμμένου. Η προηγούμενη κυβέρνηση αφέθηκε στις διαθέσεις των δανειστών δίχως δικό της σχέδιο για το μέλλον της χώρας, ενώ η τωρινή κυβέρνηση θέτει διαρκώς λάθος προτεραιότητες (π.χ. αποφυλάκιση του τρομοκράτη Ξηρού), έχει απομονώσει διεθνώς τη χώρα, ενώ οι αποφάσεις της σε πολλούς τομείς (π.χ. εκπαίδευση) είναι βαθιά αναχρονιστικές και αποκόπτουν την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα