Ρέγκλινγκ: Η κρίση κατέστησε την οικονομία ισχυρότερη

Η κρίση κατέστησε την οικονομία ισχυρότερη, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η Ευρώπη σκουντουφλά από κρίση σε κρίση. «Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της ΕΕ είναι σε μια εύλογα καλή κατάσταση. Η κρίση την έκανε ισχυρότερη», είπε.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία του ΕΜΣ, τον παροχέα

οικονομικής στήριξης κρατών, αλλά και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, κάτι που χαρακτήρισε αδιανόητο πριν μερικά χρόνια.

Η κρίση επιτάχυνε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση σημαντικά. Πριν έξι χρόνια πολλοί έλεγαν ότι το ενιαίο νόμισμα θα κατέρρεε, αλλά δεν έγινε. Η Ευρώπη εξήλθε από την κρίση ισχυρότερη, είπε.

Τόνισε όμως ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως το Brexit, τον χαμηλό ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης, αλλά και τον κερματισμένο τραπεζικό τομέα, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κερδοφορία.

Δεν χρειάζονται μεγάλα βήματα

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι χρειάζεται αρκετό έργο αλλά όχι μεγάλα βήματα για τη σωστή λειτουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλά και το ότι οι χώρες που βρισκόντουσαν σε πρόγραμμα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, είναι τώρα πρωταθλητές στην ανάπτυξη, καταδεικνύει ότι «δεν χρειαζόμαστε μια πλήρη δημοσιονομική ένωση».

Όπως είπε, τέσσερις από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής, ήτοι η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, αποτελούν ιστορίες επιτυχίας. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος αναμένει την Ελλάδα να βγει στις αγορές το επόμενο έτος εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ευρωζώνη δουλεύει σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη ούτε για πλήρη πολιτική και ούτε δημοσιονομική ένωση», είπε.

Τα επόμενα βήματα

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που θα φέρουν την ΕΕ σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίζει ασύμμετρους κλυδωνισμούς.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπλήρωσης της τραπεζικής ένωσης με το κοινό ταμείο εξυγίανσης και το ευρωπαϊκό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων, θέματα που συζητούνται εδώ και αρκετό καιρό.

Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ ζήτησε την επιθετική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών, μέσω μείωσης του αριθμού των καταστημάτων.

Επεσήμανε την ανάγκη προόδου στην Ένωση Αγορών Κεφαλαίου, που περιλαμβάνει εναρμόνιση στους εταιρικούς, φορολογικούς και πτωχευτικούς νόμους σε όλη την Ευρώπη.

«Η επικρατούσα απαισιόδοξη άποψη στην Ευρώπη είναι υπερβολική. Παραμένουν προκλήσεις, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με σχετικά μικρά βήματα σε σχέση με τα τεράστια βήματα που έγιναν τα τελευταία έξι χρόνια», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα