Εφτά περίοδοι, 63 φάκελοι, μηδέν τιμωρίες

«Νέος φάκελος», «χειραγωγημένο παιχνίδι της αγωνιστικής» και άλλους παρόμοιους τίτλους διαβάζουμε στα ΜΜΕ από την αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς. Το φαινόμενο του στοιχήματος (παράνομου ή μη) βρίσκεται στην καθημερινότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η εμπορικότητα του θέματος σαφώς και είναι πολύ μεγάλη. Συζητήσεις σε καφενεία, καφετέριες, social media με τον κάθε φίλαθλο να βγάζει το δικό του συμπέρασμα σύμφωνα με την δική του λογική.


Το θέμα των ύποπτων αγώνων με έντονη

στοιχηματική δραστηριότητα επί της ουσίας δεν μπορεί να λυθεί. Τουλάχιστον με τους υφιστάμενους νόμους και διαδικασίες. Απλώς όπως συμβαίνει και σε άλλες ποδοσφαιρικές χώρες, το πρωτάθλημα μας στιγματίζεται και μαζί κάποιες ομάδες που στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με στοιχηματισμό.

Αυτό γιατί, η ΚΟΠ έχει δεμένα τα χέρια της. Το καλοκαίρι, εξετάζοντας το όλο θέμα έλαβε κάποιες αποφάσεις για τις ομάδες που η αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ της εμπλέκει σε στοιχηματισμό. Αποφάσεις όμως που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Όταν η ΟΥΕΦΑ δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνη στην μια ή στην άλλη ομάδα ή και στις δυο πως μπορεί να το κάνει η ΚΟΠ όταν δεν διενεργεί η ίδια την έρευνα. Οι όποιοι φάκελοι καταλήγουν στον πειθαρχικό εισαγγελέα ο οποίος με την σειρά «κλείνει» την υπόθεση και την τοποθετεί στο αρχείο.

Ο ρόλος της Αστυνομίας
Στις 3 Ιουνίου 2016 είχε συγκληθεί σύσκεψη με επικεφαλής τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου με σκοπό την πάταξη του φαινομένου των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων στην Κύπρο. Τότε είχε αναφέρει ότι «Εκκρεμούν 59 υποθέσεις για διερεύνηση (προσθέστε και τις τέσσερις υποθέσεις της φετινής χρονιάς), οι οποίες σχετίζονται με ύποπτα παιχνίδια, 21 φάκελοι έχουν φτάσει κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από την ΟΥΕΦΑ – και οι 16 από αυτούς αναφέρονται σε παιχνίδια που έχουν γίνει το 2016. Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση, για έναν πολύ μεγάλο αριθμό φακέλων, εάν αναλογιστούμε ότι οι φάκελοι που είχαμε μέχρι στιγμής ήταν: το 2013 -14 ήταν 8 φάκελοι, το 2012-13 ήταν 10 φάκελοι και το 2010, 9 φάκελοι».
Κανένα αποτέλεσμα όμως από τις έρευνες. Κανείς δεν οδηγήθηκε έστω στο Δικαστήριο. Κανείς δεν τιμωρήθηκε και ενδεχομένως να συνεχίζουν να βρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Τότε ο Ιωνάς Νικολάου εμμέσως πλην σαφώς άφησε να νοηθεί στις δηλώσεις του ότι και η Αστυνομία έχει δεμένα τα χέρια της. «Διαπιστώθηκε, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, ότι για να γίνει πιο αποτελεσματική η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι αναγκαία η ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, με τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κατά τρόπο ώστε να μπορεί η Αστυνομία, υπό κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, να θέτει υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συνδιαλέξεις».
Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι από τις 21 υποθέσεις της ποδοσφαιρικής χρονιάς 2015-16, στις 14 καταλογίζονται ευθύνες στην μια ή στην άλλη ομάδα. Όμως και πάλι οι υποθέσεις δεν προχώρησαν καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μαρτυρίες ή στοιχεία. Τα μοναδικά στοιχεία είναι αριθμοί και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Η ευθύνη της ΟΥΕΦΑ
Η ΚΟΠ και η Αστυνομία για το θέμα των ύποπτων αγώνων εξαρτάται απόλυτα από την ΟΥΕΦΑ. Αυτή διεξάγει την έρευνα, αυτή διαθέτει τους μηχανισμούς αλλά αυτή δεν βρίσκει λύση. Δεν μπορεί απλά να καταλήγει σε ένα συμπέρασμα ότι ένας αγώνας ήταν χειραγωγημένος γιατί αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί. Από την στιγμή που θέλει να προστατεύσει το προϊον της θα πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε ομάδες, παράγοντες και όσοι εμπλέκονται να κάτσουν στο σκαμνί. Αυτό μπορεί να γίνει αν καταλογίζει ευθύνη ή ευθύνες έτσι ώστε η ΚΟΠ να επιβάλλει ποδοσφαιρικές ποινές και το κράτος ποινικές ευθύνες. Διαφορετικά οι 63 υποθέσεις που υπάρχουν από το 2010 θα γίνουν πολλές περισσότερες χωρίς να τιμωρηθεί κανείς. Μόνο το κυπριακό ποδόσφαιρο τιμωρείται με την αύξηση της προκατάληψης, του παράνομου κέρδους και φυσικά την αναξιοπιστίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα