Πυρά κομμάτων κατά ΠτΔ για αναπομπή νόμου εκποιήσεων

Την οργίλη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλεί η αναπομπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου απαγόρευσης εκποιήσεων ακινήτων χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ότι Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ για μια ακόμα φορά ταυτίζονται πλήρως με τα συμφέροντα των τραπεζών, αδιαφορώντας για την κατάφορη αδικία και τον κίνδυνο ξεσπιτώματος ανθρώπων που είτε αποπλήρωσαν το ακίνητο που αγόρασαν, είτε είναι απόλυτα συνεπείς

στις υποχρεώσεις τους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε με τη σειρά του: Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συγκρουσιακή προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα βοηθά στο να διαμορφωθούν λύσεις μέσα από τη συναίνεση οι οποίες πραγματικά θα προστατεύσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.Ο Δημήτρης Παπαδάκης από πλευράς ΕΔΕΚ, ανέφερε με τη σειρά του: Η έννοια μας δεν πρέπει να είναι η ικανοποίηση των οποιοδήποτε παράλογων απαιτήσεων της Τρόικας και των τραπεζιτών, αλλά η προστασία των συνεπών δανειοληπτών που απέκτησαν στέγη και είναι όμηροι των developers οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις δικές τους υποχρεώσεις.Η Ελένη Χρυσοστόμου τόνισε με τη σειρά της: Ενώ αναγνωρίζεται από όλους (ακόμα και από την τρόικα) ότι είναι άδικο κάποιος που πλήρωσε για το σπίτι του να αντιμετωπίζει κίνδυνο να το χάσει, επειδή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης ή ο εργολάβος είναι ασυνεπής, εντούτοις τα συμφέροντα των τραπεζών υπερισχύουν της δικαιοσύνης και του ορθολογισμού.Ο Πολιτικός Συντονιστής της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιος Αμερικάνος, σημείωσε: Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο να αποσύρει την απαράδεκτη αναπομπή αλλά και να καταθέσει, ως έχει μνημονιακή υποχρέωση, νομοθεσία προστασίας αυτών των δανειοληπτών και επίλυσης του θέματος. Αυτοί οι δανειολήπτες δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Απάντηση Χάσικου

Στις επικρίσεις απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος: Μεταξύ άλλων, η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, παρουσιάζει και έκδηλα προβλήματα διάκρισης μεταξύ πολιτών, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είναι και έγνοια της Κυβέρνησης. Άλλο, όμως, τα "θέλω" μας και άλλο το κατά πόσο αυτά τα "θέλω" συνάδουν με το Σύνταγμα και τη Δανειακή Σύμβαση.Πλαίσιο αφερεγγυότητας

Αναφερόμενος στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μίλησε για δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών που δεν υπήρχε στο παρελθόν. «Σε συνδυασμό με τον νόμο περί εκποιήσεων, δημιουργούν το υπόβαθρό για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που βασισμένο σε στέρεα αυτή τη φορά θεμέλια, θα μπορέσει ξανά να δανειοδοτήσει πολίτες και επιχειρήσεις».Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι το κόμμα του εργάζεται για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγυότητας το οποίο θεωρεί απαραίτητο. Ανέπτυξε τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του. «Αν δεν γίνουν αποδεκτές αυτές οι τροπολογίες, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τα Κυβερνητικά νομοσχέδια για το Πλαίσιο ή οποιοδήποτε άλλο Κυβερνητικό θα αφορά τις τράπεζες».Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κάλεσε τα κόμματα που επιθυμούν την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας να στηρίξουν την πρόταση του κόμματός του. «Διότι εμείς εκτιμούμε ότι με αυτό το περιεχόμενο είναι πιο καταστροφική η ψήφιση των νομοσχεδίων παρά η μή ψήφισή τους».Το πολυνομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας θα τεθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση στις 17 του τρέχοντος μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα