Δημοσκόπηση: Αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης κομμάτων

Κόμματα και Δικαιοσύνη γίνονται αποδέκτες της γενικότερης δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διενήργησε για λογαριασμό του Σίγμα με θέμα τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων.

Διαπιστώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις Αρχές που διερευνούν τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων, καθώς, 8 στους 10 πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την έρευνα που διεξάγεται για τις χρηματοδοτήσεις πολιτικών δυνάμεων από την εταιρεία focus.

ΑΚΕΛ

και ΔΗΣΥ, τα δύο κόμματα που ελέγχονται για ύποπτες χρηματοδοτήσεις από την εταιρεία Focus, αποτελούν, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα κόμματα με τη μεγαλύτερη ανάμειξη σε θέματα χρηματοδοτήσεων από ιδιώτες. Ακολουθούν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, το συντριπτικό 88% καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη χρηματοδότηση που τα κόμματα λαμβάνουν από ιδιώτες. Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι οι εισφορές προς τα κόμματα πρέπει να γίνονται επώνυμα και ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους, χρίζουν βελτίωσης.Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα θα μπορούσε ν’ αποκατασταθεί, εάν, μεταξύ άλλων, δίδονται στη δημοσιότητα οι ισολογισμοί των κομμάτων και διορίζονται ανεξάρτητοι ελεγκτές για τα οικονομικά των κομμάτων.Το 40% δηλώνει ότι τα κόμματα θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο την κρατική χορηγία, ενώ το 56% ότι πρέπει να επιτρέπονται και οι χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες.Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι οι εισφορές που τα πολιτικά κόμματα λαμβάνουν από ιδιώτες πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αναλυτικά όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης αύριο στην Κυριακάτικη Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα