Πυρ ομαδών κομμάτων κατά ΠτΔ για τον αριθμό εποίκων

Συσσωρεύονται οι αντιδράσεις των κομμάτων λίγες ώρες μετά το προεδρικό Mea Culpa αναφορικά με τον ακριβή αριθμό παραμονής εποίκων μετά την λύση.

Περί προχειροτήτων σε χειρισμούς κρίσιμων θεμάτων κάνει αναφορά το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι «το θέμα της δημογραφικής σύνθεσης και των εποίκων, τυγχάνει απίστευτα πρόχειρου χειρισμού, σε βαθμό, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να μη γνωρίζει

τα δεδομένα».

Το ΔΗΚΟ εξάλλου ζητά απαντήσεις για το «Πώς θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 220 χιλιάδων, που, όπως ο ίδιος είπε, θα είναι ο πληθυσμός του λεγόμενου «τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου» μετά τη λύση. Το ΔΗΚΟ διερωτάται επίσης για το 4:1 και τους 800χλδ Ελληνοκυπρίους την ώρα που η απογραφή της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2011 αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο 680.000. επίσης το ΔΗΚΟ ζητά απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς των παράνομων υπαλλήλων αλλά και των φοιτητών καθώς επίσης και για το ποιοι τελικά θα μείνουν μετά τη λύση και ποιοι θα φύγουν.

Αρχικά εκ μέρους Οικολόγων, ο Γιώργος Περδίκης έκανε αναφορά σε απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ προς τη Βουλή, το 2015, σύμφωνα με την οποία «με τις διευθετήσεις που συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ακιντζί παραμένουν στην Κύπρο και νομιμοποιούνται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι οι έποικοι», 150-175 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση, ενώ αυτές οι συμφωνίες γίνονται πριν ξεκινήσει η συζήτηση στις υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου. Είπε ότι το κόμμα απέστειλε τους εμπειρογνώμονες για τις επιτροπές αυτές, διερωτήθηκε όμως «τι σημασία και νόημα έχουν αυτές οι επιτροπές, όταν έχει προλάβει να κλειδώσει» ο Πρόεδρος τα υπό συζήτηση θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η επαναφορά στην ουσία, του Σχεδίου Ανάν

Για υποταγή αντί λύσης, έκανε λόγο το Κίνημα Αλληλεγγύη, όπου σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο «αριθμός των 90 χιλιάδων εποίκων δύναται να είναι ακόμα και διπλάσιος. Δυστυχώς επίσης, οι θέσεις μας δικαιώνονται πανηγυρικά και η λύση που ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι πλήρης υποταγή».Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Κινήματος «Η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει σε τίποτα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άγεται και φέρεται από τον Ακιντζί, που αποδεικνύεται χειρότερος και από τον Ντενκτάς, κάτι το όποιο είχαμε προβλέψει από τον καιρό που άρχισε η διαδικασία των συνομιλιών».

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επαναφέρει το Σχέδιο Ανάν με τη συμφωνία του για παραμονή εποίκων. Ειδικότερα αναφέρει ότι «Σε αντίθεση με τη δέσμευσή του για μη επαναφορά του Σχεδίου Ανάν έχει συμφωνήσει την παραμονή εποίκων, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν δικαιώματα επί των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ο εποικισμός, η μεταφορά πληθυσμού ως αποτέλεσμα της εισβολής, αποτελεί έγκλημα που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί.

Κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ο ΠτΔ εξακολουθεί να αποδέχεται και να συζητά προτάσεις οι οποίες αφορούν παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων, την αριθμητική εξίσωση και όχι την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα διάφορα θεσμικά όργανα λειτουργίας του κράτους», συμπληρώνει η ΕΔΕΚ.

Για επαναφορά εξάλλου του Σχεδίου Ανάν κάνει λόγο και η Συμμαχία Πολιτών, συμπληρώνοντας ότι ο ΠτΔ έμεινε πιστός στο σχέδιο του 2004 αντί να σεβαστεί, όπως αναφέρει η Συμμαχία, τη βούληση του λαού.«Για πρώτη φορά ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται δημόσια ότι συμφώνησε να νομιμοποιηθούν και να παραμείνουν στην Κύπρο 90.000 έποικοι παραπέμποντας στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ο ίδιος αποδέχθηκε, αλλά ο λαός απέρριψε.

Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε να νομιμοποιήσει όσους έποικους είχαν την παράνομη ιθαγένεια του ψευδοκράτους. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε κίνητρα στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος να αυξάνουν τον αριθμό των εποίκων στους οποίους παραχωρούν την παράνομη τους ιθαγένεια. Η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί εκβιάζουν τώρα τον κ. Αναστασιάδη ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος 2016 θα μοιράσουν ακόμη 26.000 παράνομες ιθαγένειες σε εποίκους», αναφέρει η Συμμαχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα