ΠτΔ: Ύψιστη προτεραιότητα η στήριξη σχολείων της υπαίθρου

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού.

Αυτούσια η ομιλία

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού.

Η ανέγερση της Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης, απου εγκαινιάζουμε σήμερα,

έγινε κατορθωτή μέσα από τη στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Σχολικής Εφορείας, του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού και της Διεύθυνσης του Σχολείου, του Κοινοτικού Συμβουλίου, και των άλλων Κοινοταρχών της περιοχής. Ήταν κοινό αίτημα για να υπάρχει ένας χώρος όχι μόνο για τα παιδάκια και τις δράσεις τους, αλλά και να εξυπηρετεί κοινοτικούς, πολιτιστικούς στόχους και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πρόκειται για ένα έργο το κόστος του οποίου ανήλθε συνολικά στις 423 χιλιάδες ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, δαπανήθηκαν άλλες 50 χιλιάδες ευρώ για αναβάθμιση και ανακαίνιση του υπόλοιπου κτηρίου.

Παρέχοντας όλες τις σύγχρονες διευκολύνσεις, η αίθουσα αποτελεί μια υποδομή που θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Καλού Χωριού, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Παύλου, Ζωοπηγής και Λουβαρά.

Πρόσθετα με την εκπαιδευτική της χρησιμότητα, φιλοξενώντας το πλήθος των ποικίλων δραστηριοτήτων των οργανωμένων φορέων των κοινοτήτων, αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία ένα κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας, υγιούς απασχόλησης, άθλησης και ολόπλευρης ανάπτυξης των νέων και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Θέλω με την ευκαιρία να επαναλάβω ότι για την παρούσα Κυβέρνηση – είμαι βέβαιος και για τις προηγούμενες - αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η στήριξη των σχολείων της υπαίθρου, η λειτουργία των οποίων έχει δώσει στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία λαμπρούς νέους και νέες.

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορούμαι ότι ένα τέτοιο σχολείο είναι και το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού Λεμεσού, αναπτύσσοντας στην πολυετή λειτουργία του μια εξαίρετη πορεία. Και σε αυτό συγχαίρω όσους έχουν την ευθύνη για αυτό.

Όραμα της κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία είναι η διαμόρφωση τέτοιου είδους πολιτών, οι οποίοι πέραν από τις γνώσεις και τις δεξιότητες, να διαθέτουν ήθος, ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ιστορική ταυτότητα, ικανοί να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προχωρήσει σε ένα συνολικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, εφαρμόζοντας στοχευμένες και σαφώς σχεδιασμένες εκπαιδευτικές πολιτικές με πρωταρχικό μέλημα τη συνολική αναβάθμιση της παιδείας του τόπου.

Και είμαι σε θέση να αναφέρω πως ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα προόδου σε όλους σχεδόν τους τομείς που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών μας.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω:

την υιοθέτηση, μετά από συζητήσεις 35 χρόνων, νέας νομοθεσίας που εισάγει ένα νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση,

την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για τη συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας,

την ψήφιση νέας νομοθεσίας που διασφαλίζει την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, ώστε να αποτρέπονται αυτά που γινόμασταν μάρτυρες στο παρελθόν, αντιμετωπίζοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος,

τον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία μας, εφαρμόζοντας νέα αναλυτικά προγράμματα,

τον εκσυγχρονισμό του σχολικού προγράμματος, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση, με την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ενιαίου λυκείου και τη δημιουργία του νέου σύγχρονου λυκείου με κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων,

τη δημιουργία για πρώτη φορά ή την επέκταση πετυχημένων θεσμών, όπως τα Μουσικά και Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια, τα Ολοήμερα Σχολεία και τα Θερινά Σχολεία.

Πέραν από αυτές τις πολιτικές, σταθερή μας προσήλωση είναι η εξασφάλιση στα παιδιά μας το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και οι νέες πολιτικές και εν γένει η μαθησιακή εκπαίδευση.

Γι’ αυτό και η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής ήταν στις προτεραιότητές μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχε το κράτος να αντιμετωπίσει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσχέρειες, παρά την αδυναμία να ανταποκριθούμε στο βαθμό που θα θέλαμε, παρά ταύτα την τελευταία πενταετία ολοκληρώθηκαν 17 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων, 61 βελτιώσεις, επεκτάσεις και ανακαινίσεις, καθώς και 643 μικρότερης κλίμακας έργα, συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, άλλα 46 έργα με προϋπολογισμό περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της υλοποίησης.

Θέλω να τονίσω ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι τόσο οι νέες σχολικές μονάδες που ανεγείρονται να διαθέτουν υψίστης ποιότητας υλικοτεχνική υποδομή, ως επίσης και τα υφιστάμενα σχολεία να αναβαθμίζονται συνεχώς είτε με ανακαινίσεις είτε με επιπρόσθετο εξοπλισμό, έτσι ώστε να παρέχουν στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή φοίτηση.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες μέσα από τις οποίες διήλθε ο τόπος μας, ο κρατικός προϋπολογισμός για την Παιδεία εξορθολογίστηκε επιτυγχάνοντας, μάλιστα, να παρουσιάζει σταδιακά αυξητική τάση, με αποτέλεσμα για το 2018 ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να ανέλθει στα ίδια περίπου επίπεδα προ της κρίσεως. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει την ύψιστη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μας στην παιδεία.

Μέσα από τη συνολική και στοχευμένη δουλειά πετύχαμε τα κυπριακά σχολεία όχι μόνο να μην υστερούν σε σχέση με τα σχολεία άλλων προηγμένων χωρών, αλλά αντίθετα, θα έλεγα ότι βρίσκονται σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

Σε ένα τέτοιο σχολείο βρισκόμαστε σήμερα, το οποίο με τις υποδομές που έχει εξασφαλίσει θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σχολείο-πρότυπο που θα βοηθήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του να πετυχαίνουν και να ανανεώνουν συνεχώς τους στόχους τους.

Η Σχολική Εφορεία Καλού Χωριού, η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του Σχολείου, ο Σύνδεσμος Γονέων και τα παιδιά που φοιτούν εδώ, αλλά και οι γειτονικές κοινότητες που απαρτίζουν το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Παύλου, Ζωοπηγής και Λουβαρά, θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να νιώθουν περήφανοι διότι έχουν στη διάθεσή τους ένα πραγματικό κόσμημα που η αξιοποίησή του αναβαθμίζει στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό την παρεχόμενη εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών.

Πρόσθετα με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα και θέλοντας ακριβώς να πετύχουμε την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία έργων στην κοινότητα Καλού Χωριού, ύψους 450 χιλιάδων ευρώ, που αφορούν τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την κατασκευή εξωραϊστικών έργων, όπως πεζοδρόμιο, καθώς και τη δημιουργία Πάρκου που είναι σε εξέλιξη.

Τα αιτήματα που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Κοινότητας, θα αντιμετωπιστούν θετικά. Ήδη ο Υπουργός Παιδείας με ενημέρωσε ότι από εξοικονομήσεις του Υπουργείου Παιδείας μπορείτε κ. Πρόεδρε άμεσα να εξαγγείλετε την ικανοποίηση άμεσα του αιτήματος για τις δέκα χιλιάδες ευρώ. Το δεύτερο που αφορά την ολοήμερη λειτουργία (του σχολείου) είναι κάτι το οποίο θα δει θετικά ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος είναι ένας Υπουργός που νιώθω ευτυχής που τον επέλεξα, διότι νιώθει έντονα και αγαπά όσο ενδεχόμενα ελάχιστοι για το πώς ανυψώνεται το επίπεδο της προσφερόμενης παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα