ΠτΔ: Σύσταση φορέα για άντληση κεφαλαίων για τουρισμό

Τη δημιουργία φορέα που θα επιτρέψει στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να αντλήσει κεφάλαια από το πακέτο Γιούνκερ, ύψους €315 δισεκατομμυρίων, για ανακαίνιση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο καταρτισμός της νέας εθνικής στρατηγικής κατεύθυνσης στον τουρισμό, «με

στόχο την επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη».

«Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι τη δημιουργία εκείνου του φορέα που θα μας βοηθήσει έτσι ώστε να αντλήσουμε κεφάλαια από τη νέα αναπτυξιακή πολιτική του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλούμε για 300 τόσα δισ», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξηγώντας ότι οι τουριστικές μονάδες δεν μπορούν να αντλήσουν απευθείας από το επενδυτικό σχέδιο του Προέδρου της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «όμως μέσα από τις προτεραιότητες και μέσα από τις προσπάθειες ενός ενιαίου φορέα μπορεί να αντλήσουμε κεφάλαια για να βοηθηθείτε έτσι ώστε να ανακαινίσετε και να αναβαθμίσετε το τουριστικό προϊόν που η χώρα μας μπορεί να προσφέρει».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Υπουργό Εμπορίου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής κατεύθυνσης, η οποία θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας ώστε να ισχυροποιηθούμε στο διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουμε.

Όπως είπε, η στρατηγική, που θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβάνει δράσεις από διάφορα Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες.

«Στόχος της στρατηγικής είναι η επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη, η προώθηση σημαντικών έργων υποδομής, η αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων στον τουριστικό τομέα και αρκετά άλλα», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως ότι ανατέθηκε σε εμπειρογνώμονες η ετοιμασία, η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τα διάφορα θέματα του τουρισμού, μια μελέτη που θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων δύο μηνών.

«Απώτερος στόχος», είπε, «είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στον τουριστικό μας τομέα μέσω της απλοποίησης και του εξορθολογισμού των διαδικασιών, της μείωσης του διοικητικού κόστους και της διαμόρφωσης ενός οριστικά αναθεωρημένου κανονιστικού πλαισίου” τόνισε.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος μίλησε για δαιδαλώδεις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για να λειτουργήσει για παράδειγμα ένα κέντρο αναψυχής, ένα κέντρο για οινοπνευματώδη ποτά, ή ακόμη και μια καφετέρια για την οποία μπορεί να χρειάζονται 32 αιτήσεις περίπου ή αδειοδητήσεις. «Αδιανόητα πράγματα αν θέλουμε να συμβάλουμε στην απλοποίηση του συστήματος και στην ενθάρρυνση επιχειρηματιών, προκειμένου να δημιουργήσουν εκείνες τις υποδομές που να προσελκύουν τουρισμό», υπέδειξε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον τουρισμό ως ένα από τους κυριότερους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας, προσθέτοντας πως «η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια κατέστησε ακόμη μεγαλύτερη τη σημασία του τουρισμού στην καθολική και τιτάνια προσπάθειά μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη».

Σε σχέση με τις προοπτικές του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία λόγω της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος, ο Πρόεδρος Ανατασιάδης είπε ότι η μείωση συγκρατήθηκε στο 18% μέχρι το Μάιο, ενώ μέσα από τις ενέργειες η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία απορροφήθηκε από αυξήσεις σε παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 16,4%, τη Γερμανία με αύξηση 26,5%, την Ελλάδα με αύξηση 40,6%.

Λοΐζίδης: Να σχεδιάσουμε το νέο brand του τουρισμού
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι σήμερα που η οικονομία πατά πιο γερά στα πόδια της θα πρέπει να επιχειρηθούν τα επόμενα βήματα.

«Να σχεδιάσουμε τη νέα εθνική στρατηγική μας για τον τουρισμό, το νέο brand του τουρισμού μας, αλλά αυτή τη φορά, πέραν των σχεδιασμών να αποδειχθούμε αποτελεσματικοί και στην υλοποίηση», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να κινείται σε δύο κατευθύνσεις, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Σημείωσε πως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σημαίνει και μείωση ή συγκράτηση του κόστους.

«Δυστυχώς η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία συνεχίζει να επιβαρύνεται με μια σειρά από φορολογίες και τέλη, αλλά και ένα ψηλό ενεργειακό και εργατικό κόστος που θέτουν το τουριστικό μας πακέτο σε πολύ μειονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων πακέτων άλλων ανταγωνιστικών μας προορισμών», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Λοΐζίδης ζήτησε χρηματοδότηση χαμηλού κόστους από τις τράπεζες, τη διερεύνηση πιθανότητας μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, ενώ επανέλαβε πως η διατήρηση του φόρου ακίνητης περιουσίας στα σημερινά επίπεδα όχι μόνο θέτει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκτός ανταγωνισμού, αλλά αποτελεί αντικίνητρο και απομακρύνει τις ξένες επιχειρήσεις.

Σε σχέση με τις προοπτικές του τουρισμού για το 2015, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως οι πρώτοι πέντε μήνες του 2015 καταγράφουν αύξηση των αφίξεων κατά 9,6% σε ετήσια βάση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται στις αυξήσεις από τις παραδοσιακές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, αλλά και προορισμούς όπως το Ισραήλ, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

ΚΟΤ: Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρο τους ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου τόνισε πως η επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου είναι η κορυφαία στρατηγική μας προτεραιότητα, τονίζοντας ότι φαίνεται να ανατρέπεται η συνεχής πτώση των τελευταίων ετών στις τουριστικές αφίξεις.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η συνεχής πτώση των τελευταίων ετών έχει αισίως ανατραπεί, αφού η χειμερινή περίοδος Νοεμβρίου-Μαρτίου 2014-2015 παρουσίασε αύξηση 9.5% συνολικά στις αφίξεις, έναντι της αντίστοιχης περιόδου κατά το 2013-2014», είπε, προσθέτοντας ότι σημαντική αύξηση σημειώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «γίνονται στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες και ενέργειες μάρκετινγκ σε όλες τις κύριες αγορές και είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με εκπροσώπους αερογραμμών για έναρξη νέων δρομολογίων από και προς την Κύπρο, καθώς και εμπλουτισμό του υφιστάμενου».

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, για την επιτυχή πορεία του τουρισμού μας, επενδύουμε στη συνεργασία με όλα τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, ώστε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα