Ναμί: Τώρα αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Μέχρι τώρα δεν μπήκαν στα δύσκολα οι διαπραγματεύσεις, ήταν μια φωτογραφική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και οι ουσιαστικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν τώρα, δήλωσε στην τηλεόραση Sim ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, κάνοντας λόγο για σημαντικά θετικό κλίμα, διαπραγματευτικές ομάδες με καλή θέληση και κοινό όραμα των ηγετών για συνολική λύση.

Όπως γράφει η τ/κ εφημερίδα “Γενί Ντουζέν”, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι σε αυτή τη διαδικασία (των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων)

το έγγραφο συγκλίσεων που έχει ετοιμασθεί θα ληφθεί υπόψη με πειθαρχία, αλλά θα μπορεί στη συνέχεια η μια ή η άλλη πλευρά να θελήσει την παραγωγή ενός νέου εγγράφου. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι μια συνολική λύση και αυτό τονίζουν και οι δύο ηγέτες σε κάθε ευκαιρία. Όσον αφορά τα ΜΟΕ, σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή δεν έχουν επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά μπορούν να αξιολογηθούν ως ένα μέσο που αντικατοπτρίζει το καλό κλίμα στις συνομιλίες.

Στο τραπέζι, συνέχισε, βρίσκονται δύο ηγέτες που μοιράζονται ένα κοινό όραμα. “ Τα ΜΟΕ είναι σημαντικά για να αυξήσει την πίστη και στις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ένα κίνητρο για τις συνομιλίες”. Σημείωσε δε ότι οι νέες ρυθμίσεις στις διελεύσεις έδειξαν με απτό τρόπο ότι κάτι άρχισε να αλλάζει. “Η νέα διαδικασία αυξάνει την αντίληψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση για τα προβλήματα που χρονολογούνται”. Ερωτηθείς για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι δεν λήφθηκε απόφαση ως προς την ημερομηνία, αλλά έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για το άνοιγμά τους, καμιά πλευρά δεν θέλει να το καθυστερήσει, πρέπει να γίνουν σοβαρές εργασίες, η “κυβέρνηση” δουλεύει συντονισμένα γι` αυτό και τα οδοφράγματα θα ανοίξουν το συντομότερο.

Ως διαπραγματευτές, ανέφερε, εντατικοποιούν τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση, αυτό είναι προτεραιότητά τους. Για το θέμα των Βαρωσίων είπε ότι δεν είναι προτεραιότητα και πως οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν περισσότερο πρακτικά ΜΟΕ.

Φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί μια σημαντικά θετική ατμόσφαιρα, ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία όταν θα εισέλθουν στα ακανθώδη ζητήματα, για να μην κοπούν οι γέφυρες από πριν, να βάλουμε στο καλάθι τα θετικά και να αρπάξουμε τη θετική αυτή ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, τα ΗΕ είναι ικανοποιημένα από τη μέχρι τώρα πορεία της διαδικασίας, ωστόσο σημειώνουν ότι σε πολλά σημεία οι διαπραγματεύσεις άρχισαν θετικά και μετά προέκυψαν δυσκολίες. “Γι αυτό το λόγο δίδουν συνεχώς το μήνυμα ότι υπάρχει όφελος στο να συνεχίσουμε την πρόοδο με γρήγορους ρυθμούς”. Και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες γι` αυτό το γρήγορο ρυθμό, πρόσθεσε, ευχόμενος τον Σεπτέμβριο να μπορέσουν να πάνε στη Νέα Υόρκη, έχοντας επιτύχει συγκλίσεις. Εκεί ίσως έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και το θέμα των εγγυήσεων με τις εγγυήτριες χώρες, σημείωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος στο τέλος το χρόνου, ο κ. Ναμί είπε ότι τώρα αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και είναι πολύ νωρίς για να πει κάτι τέτοιο. “Η διαδικασία θα το δείξει”. Δεν πρέπει πια να διαρκέσει πολύ αυτή η δουλειά, συνέχισε ευχόμενος δυσκολίες που δεν προέβλεψαν δεν θα πέσουν σαν βόμβα στην πορεία. “Στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν δύο αντιπροσωπείες που εργάζονται με καλή πρόθεση, με αυταπάρνηση, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πιστεύω ότι μαζί εργαζόμενοι θετικά μπορούμε να το πετύχουμε”. Θα υπάρξουν δυσκολίες, σε κάθε δουλειά υπάρχει η πιθανότητα δυσκολιών αλλά εδώ υπάρχει αποφασιστικότητα, είπε καταλήγοντας “θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ενοποιήσουμε το κοινό μας νησί”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα