ΚΤ: Κανένας κίνδυνος για θυγατρικές ελληνικών τραπεζών

Ουδείς κίνδυνος συντρέχει για τις ελληνικών συμφερόντων κυπριακές τράπεζες, οι οποίες είναι ring-fence, από την αστάθεια στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, μετά από συναντήσεις που είχε με τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών

Alpha Bank Cyprus, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), η Eurobank Cyprus Ltd και η Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) την Παρασκευή.

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε από μόνοι μας πρόβλημα στο τέλος”, πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρίου είπε πως επαφές με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το Δεκέμβρη που άρχισε να παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην Ελλάδα.

“Έχουμε συχνές επαφές, ανταλλάζουμε απόψεις αρκετά συχνά, όπως διενεργούνται και με τις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες για τα θέματα που τις αφορούν”, επανέλαβε, διευκρινίζοντας ότι οι συναντήσεις σήμερα δεν διενεργήθηκαν για κάποιο ειδικό λόγο.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως οι τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών είναι κυπριακές με μέτοχο τις ελληνικές τράπεζες, αδειοδοτημένες από την Κεντρική Τράπεζα και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν αρκετή ρευστότητα και "δεν βλέπουμε να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από την οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει στην Ελλάδα".

Ερωτηθείς εάν ο μέτοχος θα μπορούσε να επηρεάσει με τον όποιο τρόπο την κεφαλαιακή βάση ή τη ρευστότητα της θυγατρικής τράπεζας, ο κ. Δημητρίου είπε πως η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει μέτρα, έχει ενεργήσει και μαζί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, από το τέλος Δεκεμβρίου και διασφάλισε ότι τα οποιαδήποτε ανοίγματα των τεσσάρων τραπεζών έχουν εξαλειφθεί και δεν υπάρχει ελληνικός κίνδυνος στα βιβλία των θυγατρικών.

Οι τέσσερις τράπεζες είναι ring-fence και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε επειδή πάντοτε υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο κόσμος σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην Ελλάδα.

“Απευχόμαστε την όποια αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατάληξη ώστε να η Ελλάδα να μην έχει προβλήματα”, είπε για να καταλήξει στέλνοντας στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, Μιχάλης Λούης ανέφερε ότι οι συναντήσεις, ενέπιπταν στο πλαίσιο των συχνών συναντήσεων αλληλοενημέρωσης των εποπτικών Aρχών και των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των πελατών τους, για να διαβεβαιώσει ότι ουδείς κίνδυνος συντρέχει για τις ελληνικών συμφερόντων κυπριακές τράπεζες.

Οι κυπριακές τράπεζες περιλαμβανομένων και των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν σημαντική ρευστότητα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση δημιουργηθεί, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν συνεπεία της αστάθειας στην Ελλάδα οι εκροές κεφαλαίων, από τις μητρικές ελληνικές τράπεζες, επηρέασαν τις θυγατρικές στην Κύπρο, είπε ότι στις κυπριακές τράπεζες ελληνικών συμφερόντων υπάρχει σημαντική κερδοφορία, σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου είναι θωρακισμένες και μπορούν να αντιμετωπίσουν τον όποιο κίνδυνο παρουσιαστεί.

Ερωτηθείς εάν η Eurobank είναι εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα ή στη μητρική ελληνική τράπεζα, ανέφερε ότι η απάντηση είναι όχι. Πρόσθεσε πως δεν επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα, αναφέροντας ότι με πρωτοβουλία τόσο της Κεντρικής Τράπεζας, όσο “και της δικής μας τράπεζας τώρα και για πολλούς μήνες δεν υπάρχει έκθεση ούτε στον κεντρικό όμιλο”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Νικόλαος Μπέης ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Κεντρική Τράπεζα γίνονται σε τακτική βάση. Πρόσθεσε πως σήμερα ήταν η σειρά των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών και εντάσσονται στη ρουτίνα των διαβουλεύσεων και συζητήσεων που γίνονται με την Κεντρική Τράπεζα.

“Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία και ενδιαφέρον, αλλά τα πράγματα μέχρι τώρα βαίνουν σε πολύ ήπιους ρυθμούς”, συνέχισε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη και στην Κύπρο, γεγονός που φαίνεται και από τις υπόλοιπες ελληνικές θυγατρικές και τις κυπριακές τράπεζες. "Η κατάσταση είναι πάρα πολύ ψύχραιμη και υπό πλήρη έλεγχο", είπε.

Ερωτηθείς εάν η ανησυχία μεταφράζεται σε αυξημένες εκροές, είπε πως αναμέναμε πολύ χειρότερες αντιδράσεις, αλλά, σημείωσε, ο κόσμος διατηρεί ψυχραιμία με τη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες εδώ είναι 100% κυπριακές, είναι κάτω από την κυπριακή εποπτική Αρχή, είναι κάτω από την κυπριακή νομοθεσία, είναι αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξήγησε ότι οι ελληνικές θυγατρικές δεν είναι ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο, αλλά κυπριακές τράπεζες ελληνογενείς, με μετόχους από την Ελλάδα και τίποτε άλλο.

“Με τα μέτρα που πήρε η Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε καμία έκθεση σε ελληνικούς κινδύνους, υπάρχει σταθερότητα και το έχει καταλάβει ο κόσμος και είναι σίγουρος ότι τα πράγματα είναι θετικά”, συνέχισε σημειώνοντας ότι φαίνεται πως τις επόμενες μέρες τα μηνύματα από την Ελλάδα θα είναι θετικά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα