ΠτΔ: Παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα για το θέμα ασφάλειας

Σε προσπάθεια παρέμβασης σε πολλά επίπεδα για ανάδειξη της κρισιμότητας του ζητήματος της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έκανε λόγο για δημιουργία ανησυχιών στο θέμα του κόστους της λύσης "από πολλούς", προχωρώντας, παράλληλα, σε κάλεσμα ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων.

Σε χαιρετισμό του Προέδρου Αναστασιάδη που ανέγνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην εκδήλωση απονομής των ετήσιων Business

Leaders Awards του ΚΕΒΕ, ανέφερε πως η λύση του Κυπριακού αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση και τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την πεποίθηση πως "μπορούμε να φέρουμε σε πέρας αυτή την προσπάθεια γιατί υπάρχουν ακριβώς τα εχέγγυα, που διαφοροποιούν την τρέχουσα διαπραγμάτευση με άλλες στο παρελθόν".

Είναι η πρώτη φορά που αυτό που συζητούμε προέρχεται από εμάς, για να εφαρμοστεί από εμάς δήλωσε και πως "καμία επιδιαιτησία, καμία ξένη παρέμβαση και καμία επιβολή, δεν μπορεί να παρεισφρήσει σε αυτή την διαδικασία".

Σε ό,τι αφορά την περίοδο μέχρι την μετάβαση στη Γενεύη, ο Πρόεδρος μέσω του Υπουργού Οικονομικών δηλώνει πως θα επικεντρωθούμε στα εκκρεμούντα και πως "θα προσπαθήσουμε με παρεμβάσεις μας σε διάφορα επίπεδα να αναδείξουμε την κρισιμότητα που έχει ιδιαίτερα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, το ζήτημα της ασφάλειας".

Κόστος λύσης: "Προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχίες"

Ειδικότερα ο Πρόεδρος εκτίμησε ότι πολλοί επικαλούνται ή ακόμη προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για αυτό που ονομάζουν κόστος της λύσης.

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στην οικονομική διάσταση της λύσης αποδίδουμε τεράστια σημασία και για αυτό για πρώτη φορά δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις σοβαρότατης μελέτης και διαμόρφωσης προτάσεων. Προς τούτο ζητήσαμε και έχουμε την συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρά τις δυσκολίες στην πρόσβαση στοιχείων που προβάλλονται από την λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων, ελπίζω πως θα έχουμε τελικά έγκαιρα την πλήρη εικόνα για να ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα προσαρμογής" πρόσθεσε.

"Για μας αυτό που άλλοι ονομάζουν κόστος της λύσης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επένδυση που απαιτείται για να αναπτύξουμε τις δυνατότητες της πατρίδας μας σε όλη της την έκταση", συμπλήρωσε.

"Όσοι επικαλούνται το κόστος παραβλέπουν το γεγονός πως στην περίπτωση της λύσης, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας θα είναι σαφώς μικρότερες, αλλά κυρίως παραβλέπουν το γεγονός ότι οι προοπτικές για επενδύσεις, για οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη θα είναι τεράστιες με ανάλογη θετική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα" είπε στη συνέχεια.

Καλεί την Τουρκία να είναι δημιουργική και θετική

"Η δική μας βούληση, θέλω να το επαναλάβω, είναι δεδομένη. Αν και η άλλη πλευρά και ειδικότερα η Τουρκία, προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τρόπο δημιουργικό και θετικό, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε ενώπιον του λαού την λύση που όλοι μας επιθυμούμε" είπε αναφορικά με τον ρόλο της Άγκυρας.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος ανάφερε πως πρωταρχικός στόχος της διακυβέρνησής υπήρξε η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθογενειών που για χρόνια δεν επέτρεπαν στην κυπριακή οικονομία να αξιοποιήσει πλήρως τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.

Οι επενδύσεις που "άρχισαν να αποδίδουν"

"Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούμε ότι η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει, μέσα από την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον τραπεζικό και τουριστικό τομέα, την προσέλκυση επενδυτών στο Λιμάνι Λεμεσού, την επικείμενη έναρξη εργασιών για το καζίνο και την μαρίνα της Αγίας Νάπας, ενώ βεβαίως, σημαντικότατες είναι και οι προοπτικές του τομέα της ενέργειας, όπου προχωρούμε σύντομα με νέο γύρο αδειοδότησης" προσθέτει..

Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη θα εδραιωθεί, είπε, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αποδεχτούν τις μεταρρυθμίσεις δηλώνοντας στη συνέχεια ότι πρέπει να "ξεπεράσουμε φοβικά σύνδρομα" καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα