Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Τσίπρα από τη Βουλή

Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και με ονομαστική ψηφοφορία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα το οικονομικό

ζήτημα της Ελλάδας.

Οι 162 θετικές ψήφοι προέκυψαν από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκτός του απόντος, για λόγους υγείας, αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ψήφισαν «όχι».

Μήνυμα αισιοδοξίας από Τσίπρα

Μήνυμα αισιοδοξίας για έναν αμοιβαίο συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν μεγάλο λάθος. Στις 25 Ιανουαρίου δεν είχαμε μία εναλλαγή στην εξουσία, αλλά το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος, που κυβέρνησε τη χώρα για 40 χρόνια και φέρνει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφική 5ετία που πέρασε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις "ισχυρές πιέσεις και τους εκβιασμούς", που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως "για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση πριν κάν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής καλείται να διαχειριστεί μια τόσο σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση".

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Εδώ που βρισκόμαστε, είπε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων και της υποτέλειας.

H Kυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το μνημόνιο αλλά τη δανειακή σύμβαση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το Μνημόνιο, αλλά τη δανειακή σύμβαση. Η δανειακή σύμβαση, είπε, είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη, ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Η σύμβαση αυτή, πρόσθεσε, έχει αμοιβαίο συμφέρον, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές, δεν αποτελεί μια πράξη φιλανθρωπίας αλλά αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, διαπραγματεύεται η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για λαό και οικονομία.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα - γέφυρα, το οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά στους εταίρους, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζητά "χώρο και χρόνο" και διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι νέο Μνημόνιο γιατί δεν θα εμπεριέχει μέτρα λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση για τους όρους και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό θέμα.

"Η απομείωση του χρέους είναι μια πολιτική απόφαση και μόνο", τόνισε.

Βρισκόμαστε, είπε, σε μια σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και επιδιώκουμε να βρεθεί λύση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Αλέξη Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί "μια συμφωνία που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης και δεν θα αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες της ευρωζώνης".

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το ειδικό οικονομικό και πολιτικό βάρος ορισμένων εταίρων, που αποτελούν την ατμομηχανή της Ένωσης, όπως η Γερμανία, ωστόσο, προειδοποίησε ότι "οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με την εξόντωση και την τιμωρία αλλά με την αλληλεγγύη και την πειθώ".

"Η ευρωπαϊκή Γερμανία έτσι κατάφερε να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη, ευρωπαϊκή Γερμανία όμως όχι η γερμανική Ευρώπη. Όποιοι λοιπόν ποντάρουν στη δύναμη και στη σύγκρουση πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι διαπράττουν τραγικό λάθος. Δεν τραυματίζουν τους αδύναμους, τραυματίζουν πρώτα απ΄όλα την ίδια την Ευρώπη, τραυματίζουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον", συμπλήρωσε.

«Ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θέλουμε, είπε, ν’ ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα. Αν δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το Eurogroup δεν θα διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς «υπάρχει, ήδη, ένα σχέδιο για την Ελλάδα».

Keywords
Αναζητήσεις
psifos stin eliniki vouli
Τυχαία Θέματα