Πρύτανης ΠΚ: «Το μέλλον ανήκει στους οραματιστές»

Ο συντηρητικός λόγος, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκφέρεται από τις συντεχνίες, δεν υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον αλλά μόνο το επιμέρους, στενά συντεχνιακό, δηλώνει στη «Σημερινή» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Διατυπώνει την άποψη, ότι η υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Υγείας

θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στον τόπο μας, με αμοιβαία τα οφέλη για θεράποντες, φοιτητές, ασθενείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοφίδης κατέστησε σαφές ότι «υπέρτατο συμφέρον πρέπει να είναι για όλα τα επηρεαζόμενα μέρη η εξυπηρέτηση του συλλογικού καλού μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης των φοιτητών. Η συμφωνία ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και είμαι βέβαιος ότι με την υλοποίησή της θα προκύψουν σημαντικά οφέλη μέσα από την παραγωγή έρευνας και τη διάχυση νέας γνώσης στα νοσοκομεία».

Πολλαπλά τα οφέλη

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια, για να προσελκύσουμε τους καλύτερους γιατρούς, από τα καλύτερα νοσοκομεία και τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, για να δημιουργήσουμε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο που θα ανοίξει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, και που θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Πιστεύω ότι με την περαιτέρω στελέχωση της ιατρικής σχολής, τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών γιατρών σε ερευνητικά προγράμματα τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, με την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας εξοπλισμού για σκοπούς έρευνας και την ταυτόχρονη εκπαίδευση φοιτητών από νοσοκομειακούς και πανεπιστημιακούς γιατρούς», πρόσθεσε. Υπέδειξε πως δεν πρέπει να δεχθούμε να παραμένουμε η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς κρατικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (η μόνη εξαίρεση είναι το Λουξεμβούργο, το οποίο όμως, καθότι στην καρδιά της Ευρώπης, έχει άμεση πρόσβαση σε πληθώρα Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων σε γειτονικές χώρες).

«Η πρόσβαση μιας ολόκληρης κοινωνίας σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο υψηλών προδιαγραφών είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Αυτός είναι και ο στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου: να μπορέσει, δηλαδή, μαζί με τους γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων να οικοδομήσει ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου όλοι οι άνθρωποι του τόπου μας θα έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας υγείας, και όπου οι αυριανοί γιατροί θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Σε αυτή την προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι όλοι οι πολίτες είναι δίπλα μας», ανέφερε.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην «Σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα