Προβληματισμός και σενάρια μετά την παραίτηση Χάσικου

Προβληματισμός φαίνεται ότι επικρατεί στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, η οποία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγές του ΔΗΣΥ που βρίσκονται κοντά στην Κυβέρνηση, μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Σωκράτη Χάσικο να παραμείνει στη θέση του για διάστημα 15 ημερών, το οποίο, ακόμα και στο περιβάλλον του Προέδρου, φαίνεται μεγάλο.

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε

ο Σωκράτης Χάσικος από την Κυβέρνηση

Αυτό, προσθέτουν, μαρτυρά ότι ο προβληματισμός του ΠτΔ είναι έντονος, αναφορικά με το ποιος μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πρόκειται για «αναγκαστική αλλαγή» και όχι για γενικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Τονίζουν, δε, ότι η ονοματολογία και οι ζυμώσεις ανάμεσα στα φιλόδοξα στελέχη που θα θελήσουν να υπουργοποιηθούν αναμένεται να ξεκινήσει έντονα, από απόψε κιόλας.

Τέσσερα είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο νέος Υπουργός:

- Να έχει τα τυπικά προσόντα ώστε να αναλάβει ένα τόσο σημαντικό υπουργείο και να φέρει εις πέρας μια εκ των πραγμάτων δύσκολη αποστολή, αφού θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ταχύτατη προσαρμογή στις συνθήκες και στα δεδομένα.

- Να συμβάλει θετικά στο «πρεστίζ» της Κυβέρνησης.

- Να προσθέσει πόντους δημοτικότητας στον Νίκο Αναστασιάδη εν όψει των εκλογών του 2018 και του δύσκολου προεκλογικού αγώνα που θα προηγηθεί.

- Να δεχτεί ο ίδιος να αναλάβει μια δύσκολη θέση για λίγους μήνες, χωρίς ιδιαίτερα -εκ πρώτης όψεως- προσωπικά οφέλη.

Ερωτηθείσες οι ίδιες πηγές κατά πόσο είναι πιθανό το Υπουργείο να περάσει στα χέρια ήδη υπάρχοντος υπουργού, με αυτόν να αναλαμβάνει διπλά καθήκοντα, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, λόγω της μεγάλης δυσκολίας και ευθύνης που έχει το συγκεκριμένο υπουργείο που ορφανεύει.

Έτσι, τα επικρατέστερα σενάρια για το πρόσωπο που αναζητείται, διαμορφώνονται ως εξής:

(α) Να γίνει εσωτερική μετακίνηση, με κάποιον ήδη δοκιμασμένο υπουργό να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Εσωτερικών, αφήνοντας κενή τη θέση του δικού του υπουργείου, η οποία θα αναπληρωθεί με νέα άφιξη, φαινομενικά μικρότερου πολιτικούς βεληνεκούς.

(β) Να γίνει χρήση της κομματικής «δεξαμενής» με πρόσωπο το οποίο χαίρει εκτίμησης, τόσο στο κόμμα όσο και στο Προεδρικό.

(γ) Να επιλεγεί μια προσωπικότητα εκτός ενεργούς πολιτικής, ώστε να μην διαταραχθούν από τη μια οι κομματικές και κυβερνητικές ισορροπίες και από την άλλη η γενικότερη εικόνα απέναντι στην κοινωνία.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα