Προβληματισμός Αβέρωφ-Τρόικας για τα δημοσιονομικά

Προβληματισμός για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της πορείας χρηματοοικονομικής εξυγίανσης εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου και του οικονομικού επιτελείου του ΔΗΣΥ, με την αντιπροσωπεία των διεθνών δανειστών της Κύπρου, που πραγματοποιούν τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της κυπριακής οικονομάς.

«Σε γενικές γραμμές εκφράζεται ένας προβληματισμός για να διατηρήσουμε την ισορροπία τη δημοσιονομική και την πορεία χρηματοοικονομικής εξυγίανσης δίνοντας έτσι μεγαλύτερο έδαφος στα ερείσματα ανάπτυξης

που έχει πλέον η Κύπρος», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Κατά τη συζήτηση, είπε ο κ. Προδρόμου, έγινε μια ανακεφαλαίωση για τα βήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, για τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί αλλά είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η νέα πορεία της κυπριακής οικονομίας, όπως το ΓεΣΥ, η μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου αλλά και η κινητικότητα των εργαζόμενων και η παρακολούθηση της πορείας του μισθολογίου, το λιμάνι της Λάρνακας αλλά και οι μεταρρυθμίσεις όπως αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι η κυπριακή οικονομία έχει μπει σε πορεία ανάπτυξης, αλλά επειδή ακόμα παραμένουν προβλήματα όπως η σχετική ψηλή ανεργία και το ψηλό επίπεδο του ιδιωτικού χρέους και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «θέλουμε να επιταχύνουμε και να βάλουμε σε πιο στερεές βάσεις την πορεία ανάπτυξης».

«Άρα χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις τις οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να συζητήσει το πολιτικό σύστημα και να δώσει κάθε πολιτική δύναμη το δικό της στίγμα και τα δικά της διαπιστευτήρια», ανέφερε.

Ερωτηθείς πόσο διαφοροποιημένες είναι οι εκτιμήσεις των δανειστών για τα δημοσιονομικά, από την Κυβέρνηση, ανέφερε ότι το θέμα των πραγματικών στοιχείων και των στατιστικών δεδομένων έχει λυθεί μετά την επιτυχή παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ στο τελευταίο Eurogroup.

«Δεν είναι όμως μόνο θέμα αριθμών όπου η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Η Κυβέρνησή μας ελέγχει τη δημοσιονομική εξίσωση και μάλιστα ευελπιστούμε ότι σε κάποια θέματα θα είναι καλύτερα τα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα», είπε.

Έδωσε ως παράδειγμα τη συζήτηση που υπήρξε με τους δανειστές για την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Η δική μας εκτίμηση και η οπτική, είναι ότι πιθανότατα το κράτος τελικά να έχει από την ακίνητη ιδιοκτησία μεγαλύτερα εισοδήματα χωρίς φόρο ιδιοκτησίας όταν κλείσει το 2017. Γιατί έτσι ενθαρρύνεται η δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα και το κράτος θα έχει έσοδα από άλλες φορολογίες που ήδη υφίστανται», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σε γενικές γραμμές, ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ανησυχία για τη δημοσιονομική ισορροπία, μοιράζονται με τους δανειστές την έγνοια για παρακολούθηση κάποιων μεταρρυθμίσεων και κάποιων τάσεων, ώστε να μην αφεθούν περιθώρια για να ξεφύγουν ξανά οι αριθμοί και οι ισορροπίες.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσο θα μπορέσει η Κυβέρνηση να περάσει μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια από τη Βουλή, ενόψει και των προεδρικών εκλογών ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι και τον ΔΗΣΥ τον διακατέχει σκεπτικισμός, αλλά είναι η ώρα που θα πρέπει να δοθούν πολιτικές απαντήσεις.

Όπως είπε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο ότι είναι επείγον να γίνει ένα σύστημα υγείας, ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να δώσουν όλοι τα διαπιστευτήριά τους ότι θα φροντίσουν για τη βιωσιμότητα του συστήματος το οποίο προωθούν, με τους σωστούς υπολογισμούς και μακριά από δογματισμού και προσπάθειες να μετακυλήσουν το βάρος στον ΔΗΣΥ ότι δήθεν δεν ήθελε το σύστημα υγείας.

Είναι η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις να δώσουν αποδείξεις για τις θέσεις τους, όσον αφορά για παράδειγμα την κινητικότητα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, τη δημιουργία των υφυπουργείων που θα ωφελήσουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, την εξυγίανση και την οικονομική αναδιάταξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εδώ, είπε, θα πρέπει να απαντήσουν και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενώνοντας χωρίς σκοπιμότητες τις δυνάμεις τους με τις προτάσεις που κάνει η Κυβέρνηση.

«Εμείς θα θέλαμε οι πολίτες να κρίνουν και την πορεία στις προεδρικές εκλογές με τις θέσεις που έχουν τα πολιτικά κόμματα στα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν τον πολίτη και όχι σε μεγάλες υποσχέσεις», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα