Πρωτοβουλίες Εργατικών εν όψει δημοψηφίσματος για Brexit

Τα ηνία της προσπάθειας προσεταιρισμού ψηφοφόρων στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα στελέχη των Εργατικών της αντιπολίτευσης, υπό τη σκιά δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως έχει κλείσει η ψαλίδα μεταξύ της παραμονής και της εξόδου από την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Οι

δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι περισσότεροι του αναμενόμενου ψηφοφόροι των Εργατικών τάσσονται υπέρ του Brexit ή δηλώνουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι υποστηρίζει η ηγεσία του κόμματός τους.

Με ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας ο τέως Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα καλέσει τα 9 εκατομμύρια των ψηφοφόρων των Εργατικών να αναλογιστούν πόσα έχουν να κερδίσουν από την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Σε πρωινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Μπράουν απέρριψε την άποψη ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που έγκειται του μεταναστευτικού είναι η ενδοκοινοτική μετανάστευση, λέγοντας ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση.

Είπε εξάλλου ότι η απάντηση στην πίεση που δέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τοπικές κοινότητες σε κάποιες περιοχές της Βρετανίας λόγω της αυξημένης μετανάστευσης είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών στις περιοχές αυτές από τη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ.

Οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να στείλουν ένα πιο θετικό μήνυμα για την ΕΕ, καθώς η εσωκομματική αντιπαράθεση στους κόλπους των Συντηρητικών πιστεύεται ότι έχει αποξενώσει τους Εργατικούς ψηφοφόρους από την προ-δημοψηφισματική περίοδο, καθώς και ότι υπονομεύει τη στήριξη στην ΕΕ. Εκτός του κ. Μπράουν ομιλίες και εμφανίσεις μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν η νυν ηγεσία του κόμματος, οι αδερφοί Μίλιμπαντ, ο λόρδος Μάντελσον και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Η δημοσκόπηση του Observer την Κυριακή έφερε μπροστά την παραμονή με 44% έναντι 42% (με 13% αναποφάσιστους), ενώ η δημοσκόπηση για τους Sunday Times έδωσε προβάδισμα μίας μονάδας στο Brexit, 43% έναντι 42%. Για πρώτη φορά ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων όπως παρακολουθείται από τους Financial Times φέρνει μπροστά το Brexit, με 46% έναντι 44% για την παραμονή.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον προειδοποίησε για τον κίνδυνο ένα Brexit να οδηγήσει σε μειωμένες αυξήσεις στις συντάξεις των Βρετανών, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι με τη μικρότερη οικονομία που θα συνεπαγόταν η έξοδος από την ΕΕ θα υπήρχαν περικοπές στον προϋπολογισμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα χρειαζόταν νέος γύρος λιτότητας.

Μιλώντας, εξάλλου, στη γερμανική Bild ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η επικύρωση μίας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα χρειαζόταν έως και επτά χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη του Brexit συνεχίζει να ασκεί πίεση στη στερλίνα, αλλά και να επηρεάζει αρνητικά τις χρηματαγορές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα