Προτελευταία η Κύπρος στη στήριξη του ευρώ

Αύξηση 8% παρουσιάζει η στήριξη των Κυπρίων στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μερικούς μόλις μήνες πριν την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ειδικότερα, με βάση το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η στήριξη των Κυπρίων στο ευρώ αυξήθηκε στο 50%. Με βάση τις απαντήσεις που έχουν δοθεί, το 40% το θεωρεί κακό, ενώ ποσοστό 9% των ερωτηθέντων απάντησε δεν μπορώ να αποφασίσω και μόλις 1% απάντησε δεν γνωρίζω. Ωστόσο, παρά την αύξηση, η Κύπρος παρουσιάσει το δεύτερο χαμηλότερο

ποσοστό στήριξης του ευρώ, μετά την Ιταλία όπου 49% των ερωτηθέντων θεωρούν το κοινό νόμισμα ως κάτι καλό για τη χώρα τους.

Σε όλη την ευρωζώνη το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν το ευρώ ως καλό για τη χώρα τους ανήλθε στο 61%, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό ευρωβαρόμετρο, επίδοση που αποτελεί την ψηλότερη από την έναρξη της εν λόγω σφυγμομέτρησης το 2002. Στην Ελλάδα οι απαντήσεις που θεωρούν το ευρώ ως καλό για τη χώρα ανήλθαν στο 65%.

Πρώτο το Λουξεμβούργο

Σε εθνικό επίπεδο, την ψηλότερη στήριξη στο ευρώ έδωσε το Λουξεμβούργο με 79% των ερωτηθέντων να θεωρεί το κοινό νόμισμα ως καλό για τη χώρα του. Δεύτερη η Ιρλανδία με 75% και τρίτη η Γερμανία με ποσοστό 70%.

Πρώτοι στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων

Η Κύπρος μαζί με τη Σλοβενία παρουσίασε τη μεγαλύτερη στήριξη στην ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις για βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας. Το ποσοστό για τις δύο χώρες ανήλθε στο 88%. Στην τελευταία θέση της ερώτησης ήταν οι Γερμανοί με μόνο 72% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ελλάδα ήταν προτελευταία με 74%. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες επτά στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της οικονομίας.

Ωστόσο, 52% των Κυπρίων, παρά τη μείωση κατά 19% από την περσινή έκδοση, δήλωσαν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατέχει η Ελλάδα, με το ποσοστό να φτάνει στο 77% παρουσιάζοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με την περσινή έκδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα