Ιωνάς: Να επικεντρωθούν όλοι στο Πλαίσο Αφερεγγυότητας

Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να επικεντρωθούν στο σκοπό της μεταρρύθμισης του Πλαισίου για την Αφερεγγυότητα, ώστε να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους στόχους του Νόμου που είναι, πάνω από όλα, η δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων για αποπληρωμή χρέους, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικότερα μετά από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε η χώρα, τις συνέπειες της οποίας έχουν υποστεί φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο «Νέο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας στην

Κύπρο», σημειώνοντας πως "πρέπει να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες, ειδικότερα καθόσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, στις περιπτώσεις που είναι δυνατό και με βάση αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για επαναδραστηριοποίηση των πτωχευσάντων φυσικών προσώπων στην οικονομία".

Περαιτέρω, η προστασία του πολίτη επιτυγχάνεται μέσα από την εισαγωγή νέου μηχανισμού που θα παρέχει πλήρη και γρήγορη απαλλαγή σε χρεώστες χωρίς εισόδημα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία, με πολύ χαμηλό συνολικό χρέος, είπε ο κ. Νικολάου.

Πρόσθεσε πως ο Νόμος προνοεί για τη διάσωση και αποκατάσταση εταιρειών, μέσω αναδιάρθρωσης των εταιρειών και των χρεών τους, έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε βιώσιμες εταιρείες να μειώσουν τα χρέη τους και να διατηρούν θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα να μεγιστοποιείται η αξία της εταιρείας ως έχει. Επίσης, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών, αναφορικά με την εκκαθάριση εταιρειών και την πτώχευση φυσικών προσώπων, η διαδικασία εκκαθάρισης και πτώχευσης θα γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αποδοτικό τρόπο, ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε πως αν και την ευθύνη της υλοποίησης του Πλαισίου Αφερεγγυότητας έχει αναλάβει η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, η οποία αποτελεί μέρος του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, εντούτοις τα Δικαστήρια, θα κληθούν να χειριστούν τις υποθέσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουν εμπλοκή στα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής των δανείων, καθώς και στα συντονισμένα σχέδια αποπληρωμής για τις μικρές επιχειρήσεις.

"Γι αυτό το λόγο, θεωρώ εξαιρετικής σημασίας τη διεξαγωγή του σημερινού σεμιναρίου, καθώς οι παρουσιάσεις της φιλοσοφίας πίσω από τη νέα νομοθεσία, οι επιδράσεις και το τι αυτή συνεπάγεται στις δικαστικές διαδικασίες, καθώς και η παροχή της εμπειρογνωμοσύνης των εκλεκτών προσκεκλημένων μέσω του αντίστοιχου ιρλανδικού μοντέλου, θα διαφωτίσει όσους υπηρετούν τη δικαιοσύνη στον τόπο μας", ανέφερε.

Το σεμινάριο διεξάγεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση όσον αφορά την εφαρμογή του Νόμου επί του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, όπως αυτό έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η ενημέρωση, η οποία ξεκινά, σήμερα, από τους δικαστές, αναμένεται να επεκταθεί προς τους δικηγόρους και κυρίως προς τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πλήρως καταρτισμένοι όσον αφορά τον χειρισμό των απαιτήσεων του Νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα