Πρόστιμο €1,5 εκ. σε ξένη τράπεζα για "ξέπλυμα" χρήματος

Γερό πρόστιμο ύψους €1,5 εκ επέβαλε τη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στο υποκατάστημα της τράπεζας Public Joint-Stock Company Commercial Bank που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, αναφορικά με τη μη συμμόρφωση στη νομοθεσία περί «ξεπλύματος».

Το πρόστιμο

ήρθε μετά από επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα τον Μάρτιο του 2015, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν αυτό καταβληθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, θα υποστεί έκπτωση κατά 15%, πέφτοντας στα €1,26 εκ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η απόφαση για την επιβολή του προστίμου λαμβάνεται με βάση τις διαδικασίες του διοικητικού δικαίου, οι οποίες προβλέπουν συν τοις άλλοις την κλήση του επηρεαζόμενου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, προτού εκδοθεί η τελική απόφαση.

Έτσι, με απόφαση της 31ης Οκτωβρίου 2016, ελήφθη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων με τη μορφή προστίμου.

Η μη συμμόρφωση της τράπεζας, αφορά στις πρόνοιες των περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων 2007 έως 2016, καθώς και της οδηγίας της ΚΤΚ για την Παρεμπόδιση Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης Τρομοκρατίας.

Η εν λόγω τράπεζα αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ουκρανίας, λειτουργώντας παραπάνω από 2.589 καταστήματα στη χώρα, διαθέτοντας παράλληλα αντιπροσωπείες στην Ιταλία, τη Βρετανία και την την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα