Προστατέψτε τα κινητά σας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό

To mobile ransomware είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού, με το οποίο οι επιτήδειοι μπορούν να κλειδώσουν την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας ηλεκτρονικής ταμπλέτας ή ακόμα να μην επιτρέπουν στον κάτοχο της συσκευής να έχει πρόσβαση στα αρχεία ή τις λειτουργίες της.

Σκοπός των επιτηδείων είναι τις περισσότερες φορές η αποκόμιση χρηματικού κέρδους, αφού για την ελευθέρωση της συσκευής και των αρχείων της, ζητούν χρηματικά ανταλλάγματα.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο κάτοχος μιας κινητής συσκευής, η οποία μολύνεται από

αυτό το κακόβουλο λογισμικό, είναι σοβαροί και σχετίζονται κυρίως με τα δεδομένα και τις προσωπικές πληροφορίες, που έχει αποθηκευμένες στη συσκευή. Υπάρχει κίνδυνος, ο κάτοχος να χάσει όλα τα δεδομένα του, αφού ίσως χρειαστεί να γίνει επαναφορά της συσκευής, στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, ο επιτιθέμενος μπορεί να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στη συσκευή, με αποτέλεσμα να μπορεί να μοιραστεί τα δεδομένα και τις πληροφορίες του κατόχου με τρίτα πρόσωπα.

Για να προφυλαχθούμε από τέτοιες επιθέσεις, δεν έχουμε παρά να υιοθετήσουμε κάποια απλά μέτρα και πρακτικές.

Φροντίζουμε ώστε να δημιουργούμε, σε τακτική βάση, αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων της συσκευής μας. Επίσης, εγκαθιστούμε τακτικά, όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές της συσκευής μας.

Όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε νέες εφαρμογές (applications) στη συσκευή μας, αποφεύγουμε να το κάνουμε μέσω αμφιβόλου εμπιστοσύνης καταστημάτων εφαρμογών. Για τέτοιες ενέργειες, επιλέγουμε πάντα να κατεβάζουμε εφαρμογές από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

Emails και ιστότοποι, που φαίνονται ύποπτα ή υπερβολικά ωραία για να είναι αληθινά, είναι καλό να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα.
Εξίσου σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην παραχωρούμε σε κανένα, δικαιώματα διαχειριστή της συσκευής μας.

Πολύ σημαντική και βοηθητική για την προστασία μας, είναι και η εγκατάσταση στη συσκευή μας, μιας εφαρμογής ασφαλείας για κινητές συσκευές. Η εφαρμογή αυτή, έχει τη δυνατότητα, να μας προειδοποιεί για κάθε περιστατικό που απειλεί την ασφάλεια της συσκευής μας.

Τέλος, σε περίπτωση που πέσετε θύματα επιτηδείων και η συσκευή σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό ransomware, ποτέ μην πληρώσετε τα λύτρα που θα σας ζητηθούν. Πληρώνοντας τα λύτρα, χρηματοδοτείτε εγκληματίες και τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητά του. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να σας εγγυηθεί ότι μετά την καταβολή των λύτρων οι επιτήδειοι θα ελευθερώσουν τη συσκευή σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα