Προστασία Ακάμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα στο διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα και να εφαρμοστεί "μέχρι την τελευταία τελεία" η ευρωπαϊκή οδηγία για τις περιοχές προστασίας του δικτύου Natura 2000, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Με αφορμή μονοήμερο φεστιβάλ που οργανώνουν σήμερα στη Λεμεσού περιβαλλοντικές/ οικολογικές κινήσεις με τίτλο "Τραγουδάμε για τον Ακάμα", η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η ίδια στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία "γιατί οι

ομάδες αυτές έχουν μια ξεκάθαρη άποψη με την οποία συμφωνώ".

Πρέπει, εξήγησε, "να εφαρμοστεί το διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα, πρέπει να προχωρήσουν τα βήματα προσεκτικά και βέβαια, σε ότι αφορά στην οδηγία για την προστασία των περιοχών Natura 2000, αυτή πρέπει να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περιοχή".

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τον τρόπο χειρισμού του θέματος από πλευράς της Κυβέρνησης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε πως "είναι θέμα ξεκάθαρης τοποθέτησης. Έχουν γίνει βήματα, πρέπει να ολοκληρωθούν και να υπάρχει μια σαφής εικόνα, γιατί συζητάμε εδώ και 20 χρόνια το θέμα της προστασίας του Ακάμα και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαρίσει".

Είπε ακόμη πως έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα, "όπως να ξεκαθαριστεί το θέμα για τη δημόσια περιουσία, για τα χαλίτικα, εντός του δάσους", σημειώνοντας ωστόσο πως εκκρεμεί ακόμη το θέμα με τις ιδιωτικές περιουσίες "που αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η πρόθεση της Κυβέρνησης και γι αυτό".Η Ιωάννα Παναγιώτου τόνισε ότι "η Ευρωπαϊκή Οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι και την τελευταία τελεία".

Το φεστιβάλ στήριξε και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με τον Πρόεδρο, Γιώργο Περδίκη να δηλώνει ότι "στηρίζουμε την εκδήλωση ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Ακάμα"."Θεωρούμε ότι οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον του Ακάμα είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και οφείλει η Κυβέρνηση να τις αναθεωρήσει", συμπλήρωσε.

Αίτημα της κοινωνίας των πολιτών είναι η προστασία του Ακάμα, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο Κλείτος Παπαστυλιανού, εκπρόσωπος των διοργανωτών, της "Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών", της "Πρωτοβουλίας Λεμεσού για τον Ακάμα" και του Κινήματος "Save Akamas / Save Cyprus".

Όπως είπε, "14 κυπριακά συγκροτήματα, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες, παίρνουν θέση και ζητούν την προστασία του Ακάμα, την ανάπτυξη εντός των ορίων ανάπτυξης, εντός των πολεοδομικών ζωνών των τοπικών κοινοτήτων, για τις τοπικές κοινότητες και με τις τοπικές κοινότητες".

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως αυτό που ανησυχεί είναι "το ενδεχόμενο προώθησης οποιωνδήποτε αναπτύξεων εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, εντός του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα, μακριά από τις κοινότητες, με απομονωμένους θύλακες ανάπτυξης, όπως επανειλημμένα δηλώνει τους τελευταίους μήνες ο Υπουργός Γεωργίας".

Είπε ακόμη ότι οι τρεις κινήσεις/πρωτοβουλίες, παρακολουθούν οποιεσδήποτε εξελίξεις διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες για τον Ακάμα, παίρνουν θέση και εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο παρεμβαίνουν, "όπως κάναμε για το εθνικό δασικό πάρκο, όπου διασφαλίσαμε τη συμπερίληψη ολόκληρης της κρατικής, δασικής και χαλίτικης γης".

Τώρα, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ.Παπαστυλιανού, "συνεχίζουμε κυρίως με την εκπόνηση του νέου τοπικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει μακριά από την περιοχή προστασίας της φύσης".

Το φεστιβάλ "Τραγουδάμε για τον Ακάμα" άρχισε στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Παραθαλάσσιου Πολυλειτουργικού Πάρκου της Επίχωσης και θα ολοκληρωθεί στις 22:00.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα