Προσφυγική κρίση ώρα μηδέν - Έκτακτη συνοδος 28 με Τουρκία

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον, όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Με την Αυστρία, τις χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού διαδρόμου και τις χώρες του Βίζεγκραντ να επιμένουν στη σκληρή γραμμή για μια «Ευρώπη φρούριο», φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο οι 28 να καταλήξουν από κοινού σε ένα κείμενο συμπερασμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί στη Σύνοδο με μία «κόκκινη» γραμμή: ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί για προσωρινή εγκατάσταση περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες, την ώρα που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περί τους 30.000. Ο κ. Τσίπρας θα διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών.

Παράλληλα θα τονίσει ότι με δεδομένη την κατάσταση, που επικρατεί στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα, αλλά και το γεγονός ότι οι ροές από τα νησιά συνεχίζονται, είναι επείγουσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά και μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Θα στείλει το μήνυμα ότι ο δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη δεν είναι μέσω του Αιγαίου, αλλά με την απευθείας μετάβαση από το τουρκικό έδαφος.

Η Ελλάδα θα διεκδικήσει όλες οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ενδεικτικό των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. θα ανακοινώσει σήμερα το οριστικό κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» και της προσφυγικής ροής από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Στη Λέσβο οι περισσότεροι πρόσφυγες

Σε 33.320 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης . Από αυτούς 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), την Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27. 109 άτομα.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους αξιωματούχους, συναντάται ο Τσίπρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί στις 9.15 το πρωί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Στις 10,00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σημαντικές διμερείς συναντήσεις θα έχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας. Στις 10.00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Ακολούθως στις 10.30 θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις 11.00 ο κ. Τσίπρας θα δει την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Από τις 12.30 - 14.30 είναι προγραμματισμένο γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών - μελών Ε.Ε. και Τουρκίας. Στις 15:00 είναι προγραμματισμένο ν’ αρχίσουν οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα