Προς οριοθέτηση ΑΟΖ Ισραήλ και Αίγυπτος

Για σημαντική πρόοδο στην επίλυση ενεργειακών διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Αίγυπτου κάνει λόγο o αιγυπτιακός τύπος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της μεγαλύτερης προοδευτικής ιστοσελίδας της Αιγύπτου Mada Μasr, έχει υπάρξει νέα προσπάθεια για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών αφού έχει επιλυθεί η διαμάχη για προηγούμενες χρηματικές οφειλές της Αιγύπτου

προς το Ισραήλ. Εάν τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν, τότε φαίνεται να ανοίγει οριστικά ο δρόμος για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη ενεργειακή συμμαχία με Κύπρο και την Ελλάδα.

Ακολουθεί μετάφραση του ρεπορτάζ.

«Σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η Αίγυπτος έχει συνάψει προκαταρκτικές συμφωνίες με το Ισραήλ για την επίλυση μιας διεθνούς διαφοράς διαιτησίας, σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναστολή των εξαγωγών φυσικού αερίου στο Ισραήλ το 2012,.

Τέσσερις πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας υπό την καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαιώνουν στην Mada Masr ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε ''καταρχήν» στη μείωση του προστίμου με αντάλλαγμα ότι επέτρεψε στον ιδιωτικό τομέα να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ ανοίγοντας την πόρτα για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών''.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αιγυπτιακή Κυβέρνηση επιδίωξε αμερικανική και ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση για την επίλυση της διεθνούς διαφοράς διαιτησίας που κατέθεσε το Ισραήλ. Πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική συμφωνία για τη μείωση του προστίμου σε περίπου 300-500 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις σχετικά με το τελικό ποσό και τις λεπτομέρειες

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αιγύπτου που συμμετείχε ενεργά στις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ, η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων ήταν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με κλειστές πόρτες μεταξύ του Προέδρου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι αντιπροσωπείες και των δύο χωρών συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις, με το Ισραήλ να ζητά από την Αίγυπτο να αποδεχθεί ένα σχέδιο οριοθέτησης, οι λεπτομέρειες των οποίων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων αργότερα.

Εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ

Τον Αύγουστο η κυβέρνηση (της Αιγύπτου) εξέδωσε διάταγμα, ύστερα από νόμο που επικυρώθηκε από τον Αλ Σίσι και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Ιούλιο, ο οποίος θα επιτρέψει στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να εισάγουν και να πωλούν φυσικό αέριο στην αιγυπτιακή αγορά αφού λάβουν άδεια από Ρυθμιστική Αρχή φυσικού αερίου της χώρας, που αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του 2017.

Την ανάγκη για εισαγωγές ακολούθησε μια κρίση στην τοπική προσφορά φυσικού αερίου, η οποία ώθησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει την προμήθεια τερματικών υγροποίησης με σκοπό τις εξαγωγές, και να ανακατευθύνει το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής.

Οριοθέτηση ΑΟΖ

Το 2003, οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα Αιγύπτου-Κύπρου και οι επακόλουθες τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν ως στόχο να κάνουν το ίδιο. Η Αίγυπτος δεν έχει ακόμη υπογράψει συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με μία από τις τέσσερις πηγές: ‘’Υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να καταστεί δυνατή η εξόρυξη φυσικού αερίου από την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, και μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.’’

Ωστόσο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα αιγυπτιακά κρατικά όργανα σχετικά με την πρόταση του Ισραήλ για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ορισμένες επιφυλάξεις είναι τεχνικές, και αφορούν με τον αριθμό των ναυτικών μιλίων που το Ισραήλ ελπίζει να λάβει. Τα κρατικά όργανα εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές και τις προσανατολισμένες προς την ασφάλεια ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της Αιγύπτου μετά την οριοθέτηση των συνόρων, την τήρηση του αποκλεισμού της ναυσιπλοΐας στη Γάζα και τις πιθανές συνέπειες των αιγυπτιακών και ισραηλινών συνόρων στην κυριαρχία και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, ο επίσημος υπάλληλος προσθέτει ότι ορισμένοι φορείς και ιδρύματα στο Κάιρο και το Τελ Αβίβ βλέπουν την ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο στην οριοθέτηση των συνόρων υπό το πρίσμα των πρόσφατων βελτιώσεων στις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ σε πολιτικά, στρατιωτικά και θέματα ασφάλειας, καθώς και την πολλά υποσχόμενη επενδυτική ευκαιρία που προσφέρουν οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS), τα αποθέματα της λεκάνης της Μεσογείου υπολογίζονται σε 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και περίπου 107 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου

Keywords
Τυχαία Θέματα