"Πονοκέφαλος" για τα επιτελεία η επίσπευση των εκλογών

Πονοκέφαλος για τα επιτελεία των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα ποσοστά της αποχής σε ενδεχόμενη επίσπευση των εκλογών. Ποιοι θα πρέπει να προβληματίζονται και γιατί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχει διαμηνύσει ότι προγραμματίζει συνάντηση με αντιπροσώπους των κομμάτων εντός του πρώτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου, για να συζητηθούν οι πιθανές ημερομηνίες 28 Ιανουαρίου 2018 και 4 Φεβρουαρίου 2018 για τη διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών.

Το γεγονός αυτό προσθέτει ένα επιπρόσθετο "πονοκέφαλο" στα επιτελεία, καθώς αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό τους

για το στήσιμο της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον εκλογολόγο Νάσιο Ορεινό, το κάθε επιτελείο αναμένεται να αντιδράσει διαφορετικά στο ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών, ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχει θέσει, ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Ενδεχομένως τα κόμματα και τα επιτελεία που ρίχθηκαν από νωρίς στη μάχη των Προεδρικών Εκλογών και έχουν ήδη δρομολογήσει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό τους, να μην αντιδράσουν αρνητικά σε μια τέτοια εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο κατέχει ήδη και ασκεί τα εργαλεία που του δίνει η διακυβέρνηση έτσι ώστε, παρά το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει ακόμα εξαγγείλει, το κλίμα είναι ήδη προεκλογικό σε μεγάλο βαθμό.

Πιο πιθανό να αντιδράσουν σε επίσπευση των εκλογών κατά σχεδόν ένα μήνα, κόμματα ή υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμα επίσημα ριχθεί στη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας. Ενδεχομένως, ο μήνας αυτός να αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό χρόνο για να διαμορφώσει δυναμική και να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του ο κάθε υποψήφιος.

Πηγές εντός των εκλογικών επιτελείων αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα για το πως θα αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη επίσπευση, ωστόσο είναι σαφές ότι προβληματίζει κυρίως το κατά πόσο η επίσπευση θα επιδράσει θετικά στις ομάδες στόχους, τους οποίους απευθύνεται το κάθε κόμμα ή αν θα επιδράσει αρνητικά με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί περισσότερο η αποχή. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τη σύσκεψη με το Υπουργείο Εσωτερικών, κόμματα και επιτελεία θα επιδοθούν στην ανάλυση του στοιχείου αυτού έτσι ώστε να καταλήξουν και στο πως θα αντιδράσουν.

Κλειδί στις αντιδράσεις των επιτελείων, αποτελεί και η στάση την οποία θα τηρήσουν οι νέοι ψηφοφόροι, καθώς η επίσπευση των εκλογών αναμένεται να επηρεάσει και την τελική ημερομηνία εγγραφής νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Αποχή στα κόμματα τις Βουλευτικές του 2016

Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τις προεδρικές, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην ανάλυση αυτή, να μελετήσει κανείς την αποχή ανά κόμμα στις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές. Το συνολικό ποσοστό της αποχής στις Βουλευτικές του 2016 ήταν 33.26%, δηλαδή 180644 εκλογείς.

Η αποχή στο ΔΗΚΟ έχει καταγραφεί στο 13%. Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό είχε αποχή στο 37% των ψηφοφόρων της.

Το ΑΚΕΛ έχει επίσης πληγεί από την αποχή η οποία έχει καταγραφεί στο 26%.

Η αποχή για τους Οικολόγους έχει καταγραφεί στο 19%.

Στις Βουλευτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ μπορεί να είχε πολύ χαμηλό ποσοστό αποχής, της τάξης του 0,5%, ωστόσο σύμφωνα με τις μετρήσεις είχε αρκετές διαρροές σε άλλα κόμματα, γεγονός που εξηγεί την πτώση των ποσοστών του.

Σχεδόν μηδενική αποχή έχει καταγράψει και το ΕΛΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα