Προς αναζήτηση συμμάχων βρίσκεται η Τουρκία

Οικονομικά ζητήματα, εμπορικές συνεργασίες και επενδύσεις είναι προφανές πως ήταν κυρίαρχα θέματα στην τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που έγινε μετά από πρωτοβουλία της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο συμφώνησαν σε μια μελλοντική συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο.

Η εν λόγω συνεργασία η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας

είναι μια παράξενη και καθόλου σταθερή συνεργασία, καθώς το Λονδίνο έχει συμφέρον για μια ισχυρή Τουρκία.

Ωστόσο είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει πολύ τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία, στην οποία όμως η Τουρκία στρέφεται όλο και περισσότερο.

Επί της ουσίας, αυτό που αναμένεται είναι πως η στήριξη που θα προσφέρει η Βρετανία στην Τουρκία, θα περιοριστεί στη διάσωση των δικών της συμφερόντων.

Πρόκειται για το ίδιο μοτίβο που φαίνεται να ακολουθεί και η ΕΕ, παρά την φιλο-ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας κι αυτό διότι όπως και η Βρετανία, έτσι και η ΕΕ, έχει σχέση εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι επιχειρεί να διαφυλάξει τα συμφέροντά της.

Η Άγκυρα γνωρίζει τα δεδομένα, γι’ αυτό και προσπαθεί να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί και από εκεί που δαιμονοποιούσε την ΕΕ και μιλούσε για άλλες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια δείχνοντας την Ασία, τώρα διά του Υπουργού Εξωτερικών, προτάσσει και πάλι τον βασικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα εξακολουθεί να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Στη σημερινή πτώση η Τουρκία πληρώνει και τη δήλωση του Αλμπαϊράκ ότι οι εμπορικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή, οδηγώντας έτσι τους επενδυτές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, τα πυρά κατά των ΗΠΑ συνεχίζονται παράλληλα με επιμονή για αγορά S-400, ενώ γενικότερα επικρατεί νηνεμία μεταξύ των οχυρωμένων πλευρών.

Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας για το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της, υπερασπίστηκε την αγορά των S-400, κατηγορώντας μάλιστα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως αναξιόπιστες, επειδή δημιουργούν προβλήματα με τα F-35 και πρόσθεσε ότι γι αυτό δεν μπορούν να βασιστούν σε αγορά Patriot και άρα οι S400 είναι ακόμη πιο αναγκαίοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα