Με γοργούς ρυθμούς οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες

Στο σφυρί βγάζουν οι Τράπεζες κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα και χωράφια, έναντι Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Οι συνεχείς καταχωρήσεις στον Τύπο, αλλά και στις ιστοσελίδες των τραπεζών καταμαρτυρούν του λόγου το αληθές, καταδεικνύοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης, που θα επιτρέψουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εξασφαλίσουν τα οφειλόμενα, να εξοστρακίσουν το αγκάθι των κόκκινων δανείων κι εκ των πραγμάτων να ενισχύσουν

την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ενδεικτική της κατάστασης, ενδεχομένως να είναι και αύξηση που καταγράφεται στα πωλητήρια έγγραφα, καθώς «την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, η αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν διαμορφώθηκε στο 23%, με τον αριθμό τους να φθάνει τα 5.366 σε σχέση με 4.349 την αντίστοιχη περίοδο του 2017».

Συγκεκριμένα, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί 230 ακινήτων, σε 95 δήμους και κοινότητες, με την επιφυλαχθείσα τιμή του εκάστοτε ακινήτου, να καθορίζεται σε πρώτη φάση στο 80% της αξίας του.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης «μετά από τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή, σίγουρα αυξάνονται οι εκποιήσεις. Αυτό αυξάνει την προσφορά στην κτηματαγορά διαθέσιμων ακινήτων, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πίεση των τιμών, ιδίως στα ακίνητα που δεν θεωρούνται πρώτης κατηγορίας ακίνητα, όπως εντός των κέντρων των πόλεων παραθαλάσσια τεμάχια».

Το μπαράζ εκποιήσεων θα ενταθεί - όπως όλα δείχνουν - μετά και την πώληση από την Τράπεζα Κύπρου στο επενδυτικό ταμείο Apollo, χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, που έχουν ως ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

«Αυτό θα έχει και ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό ταμείο το οποίο έχει πάρει αυτή τη στιγμή τα δάνεια, σε κάποιο βάθος χρόνου, ίσως μιας τριετίας, να επιδιώξει να πάρει πίσω τα λεφτά του, άρα θα πωλήσει τα ακίνητα που είναι ήδη υποθηκευμένα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς», σύμφωνα με τον κο Κουρουσίδη.

Μεταξύ άλλων, στις 11 Σεπτεμβρίου, σε πλειστηριασμό βγαίνει και το θρυλικό ξενοδοχείο «Βερεγγάρια'» στον Πρόδρομο, με επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης τα €2.360.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα